Brytyjczycy chcą podatku od cukru

0
0
0
/

cukierCancer Research uważa, że podniesienie cen o jedną piątą zmniejszy liczbę otyłych. Wylicza zyski ze wzrostu podatków od napojów z cukrem. Zdaniem badaczy z Cancer Research wprowadzenie 20% podatku do 2025 pozwoli na zmniejszenie otyłych o 3,7 miliona ludzi. Odpowiada to populacji 6 miast Birmingham, Manchester, Leeds, Bristol, Leicester i Sheffield. Wedle ich wyliczeń to oznacza 10 milionów funtów oszczędności dla państwowej opieki zdrowotnej. Szef ośrodka Alison Cox uważa, że tym sposobem rodzice uzyskają pomoc ze "śmieciowym jedzeniem" i ograniczeniem kalorii wśród dzieci, jak wskazuje Andrew McClean. Szacunki te pominęły wzrost kosztów dla rodzin. Zignorowały też wpływ m. in. promocji życia przed komputerem na stan zdrowia nastolatków. Kate Pickles podała, że wedle szacunku Światowej Organizacji Zdrowia od 1990 roku w Afryce wzrosła liczba otyłych z 5,4 do 10,3 miliona osób. Informacja ta zbiegła się z propozycją opodatkowania jedzenia w szpitalach Wielkiej Brytanii. Tym sposobem służba zdrowia (NHS) zyskałaby 20-40 milionów rocznie. Simon Stevens, jej szef, uważa że wskutek oddziaływania regulacji producenci wypuszczaliby na rynek zdrową żywność. Denis Campbell oszacował w listopadzie 2015 dług służby zdrowia Wielkiej Brytanii na 1,6 miliarda funtów. Szpitale na zatrudnienie przeznaczyły 900 milionów funtów więcej niż zawierał plan gospodarczy. Wprowadzenie podatku wsparł kucharz z telewizji Jamies Olivier znany z "Nagiego Szefa". Uważa, m. in. że zdrowie wymaga jedzenia potraw wegetariańskich, co sam czyni trzy razy w ciągu tygodnia. Wedle raportu Anusuyi Chatterjee oraz Rossa C. DeVol "Waistlines of the World. The Effect of Information and Communications Technology on Obesity" wzrost inwestycji w dziedzinie technologii teleinformatycznych (ICT) zwiększa otyłość o 1,4%. Wedle logiki NHS nałożenie podatków na komputery, doprowadziłoby do zmniejszenia liczby otyłych. Ci sami badacze wskazują, że zwiększenie promocji ruchu fizycznego o 1% zmniejsza nadwagę o 0,4%. Otyłość łączą z efektem życia przed ekranem tj. grami komputerowymi, używaniem Internetu, oglądaniem telewizji oraz siedzącym trybem pracy. Corneel Vandelanotte, Takemi Sugiyama w "Associations of Leisure-Time Internet and Computer Use With Overweight and Obesity, Physical Activity and Sedentary Behaviors" z Journal of Medical Internet Research wskazali na rolę aktywności fizycznej. Ich badania potwierdziły, że korzystanie z technologii informatycznych łączy się z otyłością. Potwierdzili wnioski Chatterjee. Przeciwko cukrowi jest m. in. PETA, bo wskazuje, że kości zwierząt są używane w filtrach do nadawania mu białego koloru. Informacja tę komentowali wegetarianie m. in. z Vegan Outreach. William Cook w 1974 r. spożycie cukru połączył z powstaniem ADHD (nadruchliwości dzieci). Jerome Irving Rodale w "Natural Health, Sugar, and the Criminal Mind" uznał, że wpłynął on na… rozwój III Rzeszy. Nathanael Johnson poinformował w maju 2015, że Berkley w Kalifornii wprowadziło podatek od napojów słodzonych. W ramach HEAL (Healthy Eating and Active Living) na zmianę diety rząd przeznaczył 600 milionów dolarów. Podatek dał Berkley 116 tys. dolarów wpływu już po miesiącu, a w ciągu roku zapewni, jak podaje Emily Dugdale, 1,2 miliona. Republika Południowej Afryki zapowiedziała w styczniu 2016, że wprowadzi 20% podatku od napojów z cukrem dla walki z otyłością. Wilmot James z Democratic Alliance uważa, że wcielenie go w życie oznacza wzrost cen żywności, a za tym idzie uderzenie w biednych. Uważa: "Podatki częściowo ograniczają niezdrową żywność i dalej jest ciężko zmusić konsumentów do jedzenia zdrowej żywności przez podrażanie niezdrowego jedzenia. One są zawsze tańsze". Podkreśla też ich atrakcyjność. W Meksyku 10% podatku od cukru spowodowało, że sprzedaż Coca Coli spadła o 6,4% i spowodowała wzrost o 7% wody w butelkach i mleka. Alan Levinovitz w Fortune zauważył, że "cukier nie jest nową heroiną". Zaleca, aby zdrowy rozsądek wkroczył do diety przez jej zróżnicowanie oraz unikanie absurdów ze świata nauki. Wskazał, że w 1852 James Redfield łączył go z okrucieństwem w świecie zwierząt na przykładzie konfliktu pszczół z niedźwiedziem. Jonas Hanway z kolei uznał, że cukier osłabia nerwy.   Fot. Anna Wiejak

Źródło: prawy.pl

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną