Bez kategorii

WYPOSAŻENIE GASTRONOMII – OD CZEGO ZACZĄĆ?

heat-248231_640Kiedy wszystkie formalności dotyczące otwarcia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej zostały dopełnione, czas na wyposażenie kuchni. Jak rozsądnie, to znaczy praktycznie, funkcjonalnie i ekonomicznie skompletować sprzęt? Poniżej krok po kroku, rozsądny plan działania, który pomoże ci uniknąć najczęściej popełnianych błędów.

 

 

Po pierwsze, do czego ci to?

Jeśli już wiesz, co będziesz oferował twój lokal, dostosuj swoją listę zakupów. Otwierasz bar sałatkowy – wybierz profesjonalną elektryczną krajalnicę lub szatkownicę do warzyw o największej mocy. Małe bistro pod akademikiem wymaga przede wszystkim opiekacza do tostów i zapiekanek, szef kuchni w restauracji wie, jak ułatwia pracę frytkownica gastronomiczna, a kawiarnia potrzebuje w pierwszej kolejności wielkiego, wydajnego, profesjonalnego  ekspresu do kawy. Być może inne urządzenia mogą poczekać.

Po drugie, frytkownica i chłodziarka

Bez względu jednak na profil działalności każda kuchnia potrzebuje określonych urządzeń, jak piec, duża zmywarka, profesjonalna frytkownica gastronomiczna czy chłodziarka. W tym ostatnim wypadku potrzebne będą nawet dwie, ponieważ przepisy higieniczno – sanitarne wymagają, aby niektóre produkty były przechowywane oddzielnie. Intensywnie eksploatowana z kolei frytkownica, a tak się dzieje w lokalach gastronomicznych, powinna mieć jak najwyższą moc, aby się szybko nagrzewała i pracowała bez problemu przez dłuższy czas nawet zaprogramowana na najwyższą temperaturę.

Po trzecie, elektryczna czy gazowa?

Panuje obiegowa opinia, że frytkownice elektryczne są tańsze przy zakupie i… to prawda. Istnieje także pogląd, że frytkownice gastronomiczne  gazowe są tańsze w eksploatacji i… to też prawda. Na jedno zatem wychodzi, dlatego wybieramy taką, która odpowiada naszym warunkom lokalowym (przyłącze gazowe, zasilanie elektryczne z sieci trójfazowej). Doświadczeni użytkownicy zwracają uwagę na fakt, iż urządzenia na gaz szybciej reagują, gdy zachodzi potrzeba podwyższenia lub obniżenia temperatury.

Po czwarte, funkcje dodatkowe

Nie sposób wymienić wszystkich funkcji dodatkowych we wszystkich dostępnych urządzeniach, więc najlepiej wypisać sobie te, które z całą pewnością są nieodzowne. Krajalnica z funkcją bezobsługową, pozwoli nam wykonać kolejną czynność podczas długiego i żmudnego plastrowania długiego salami, a dodatkowo alarm poinformuje o zakończeniu zadania. Czytelny wyświetlacz piekarnika pozwoli lepiej kontrolować proces pieczenia albo stanu urządzenia w przypadku ekspresu ciśnieniowego. Profesjonalna frytkownica gastronomiczna wyposażona w kranik odpływowy do spuszczania gorącego tłuszczu zapewni bezpieczeństwo i ułatwi częstą jego wymianę. Każde natomiast urządzenie zasilane energią elektryczną z sieci powinno posiadać wbudowany termostat, dzięki któremu nie dojdzie do przegrzania.

Po piąte, za ile?

Cena nie powinna być czynnikiem determinującym zakup, ale jednak często bywa. Jak pogodzić wysoką jakość z niską ceną? Cudów nie ma – odpowiada każdy zapytany o tę kwestię – jak coś jest dobre, to nie będzie tanie. Zgadza się, ale też my wcale nie szukamy rzeczy tanich. Zależy nam (szczególnie na starcie działalności) na produkcie w dobrym gatunku i korzystnej cenie.

Wiadomo, że markowy sprzęt jest solidny, a także kosztowny. Jednak wiadomo też, że często pewien procent ceny stanowi właśnie ta wypromowana marka. Dlatego warto rozejrzeć się w ofertach mniej znanych firm, ale równie solidnych, choć słabiej promowanych, ewentualnie przeglądać ogłoszenia w poszukiwaniu sprzętu ze znanym logo, ale z drugiej ręki – cena w obu wypadkach będzie trochę niższa.

Źródło: opisy techniczne urządzeń zaczerpnięte ze strony http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html.

WSZYSTKIE PRAWA DO TEKSTU ZASTRZEŻONE. Możesz udostępniać tekst w serwisach społecznościowych, ale zabronione jest kopiowanie tekstu w części lub całości przez inne redakcje i serwisy internetowe bez zgody redakcji pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

1 komentarz

1 Komentarz

  1. JakubD

    16 czerwca 2016 at 14:04

    Zgadzam się w pełni, że wyposażenie profesjonalnej kuchni musi być wysokiej jakości. To nie kuchnia domowa, gdzie gotuje się relatywnie mało, tu urządzenia bez przerwy chodzą pełną parą. My mamy sprzęt z Fagoru i w naszym przypadku sprawdza się dobrze, pracuje bezawaryjnie. Tak więc jeśli ktoś planuje otworzyć własny interes zalecam do razu wziąć się za porządny sprzęt, bo inaczej czekają tylko naprawy i nerwy.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najpopularniejsze

Góra