Bez kategorii

WYPOSAŻENIE GASTRONOMII – OD CZEGO ZACZĄĆ?

heat-248231_640Kiedy wszystkie formalności dotyczące otwarcia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej zostały dopełnione, czas na wyposażenie kuchni. Jak rozsądnie, to znaczy praktycznie, funkcjonalnie i ekonomicznie skompletować sprzęt? Poniżej krok po kroku, rozsądny plan działania, który pomoże ci uniknąć najczęściej popełnianych błędów.

 

 

Po pierwsze, do czego ci to?

Jeśli już wiesz, co będziesz oferował twój lokal, dostosuj swoją listę zakupów. Otwierasz bar sałatkowy – wybierz profesjonalną elektryczną krajalnicę lub szatkownicę do warzyw o największej mocy. Małe bistro pod akademikiem wymaga przede wszystkim opiekacza do tostów i zapiekanek, szef kuchni w restauracji wie, jak ułatwia pracę frytkownica gastronomiczna, a kawiarnia potrzebuje w pierwszej kolejności wielkiego, wydajnego, profesjonalnego  ekspresu do kawy. Być może inne urządzenia mogą poczekać.

Po drugie, frytkownica i chłodziarka

Bez względu jednak na profil działalności każda kuchnia potrzebuje określonych urządzeń, jak piec, duża zmywarka, profesjonalna frytkownica gastronomiczna czy chłodziarka. W tym ostatnim wypadku potrzebne będą nawet dwie, ponieważ przepisy higieniczno – sanitarne wymagają, aby niektóre produkty były przechowywane oddzielnie. Intensywnie eksploatowana z kolei frytkownica, a tak się dzieje w lokalach gastronomicznych, powinna mieć jak najwyższą moc, aby się szybko nagrzewała i pracowała bez problemu przez dłuższy czas nawet zaprogramowana na najwyższą temperaturę.

Po trzecie, elektryczna czy gazowa?

Panuje obiegowa opinia, że frytkownice elektryczne są tańsze przy zakupie i… to prawda. Istnieje także pogląd, że frytkownice gastronomiczne  gazowe są tańsze w eksploatacji i… to też prawda. Na jedno zatem wychodzi, dlatego wybieramy taką, która odpowiada naszym warunkom lokalowym (przyłącze gazowe, zasilanie elektryczne z sieci trójfazowej). Doświadczeni użytkownicy zwracają uwagę na fakt, iż urządzenia na gaz szybciej reagują, gdy zachodzi potrzeba podwyższenia lub obniżenia temperatury.

Po czwarte, funkcje dodatkowe

Nie sposób wymienić wszystkich funkcji dodatkowych we wszystkich dostępnych urządzeniach, więc najlepiej wypisać sobie te, które z całą pewnością są nieodzowne. Krajalnica z funkcją bezobsługową, pozwoli nam wykonać kolejną czynność podczas długiego i żmudnego plastrowania długiego salami, a dodatkowo alarm poinformuje o zakończeniu zadania. Czytelny wyświetlacz piekarnika pozwoli lepiej kontrolować proces pieczenia albo stanu urządzenia w przypadku ekspresu ciśnieniowego. Profesjonalna frytkownica gastronomiczna wyposażona w kranik odpływowy do spuszczania gorącego tłuszczu zapewni bezpieczeństwo i ułatwi częstą jego wymianę. Każde natomiast urządzenie zasilane energią elektryczną z sieci powinno posiadać wbudowany termostat, dzięki któremu nie dojdzie do przegrzania.

Po piąte, za ile?

Cena nie powinna być czynnikiem determinującym zakup, ale jednak często bywa. Jak pogodzić wysoką jakość z niską ceną? Cudów nie ma – odpowiada każdy zapytany o tę kwestię – jak coś jest dobre, to nie będzie tanie. Zgadza się, ale też my wcale nie szukamy rzeczy tanich. Zależy nam (szczególnie na starcie działalności) na produkcie w dobrym gatunku i korzystnej cenie.

Wiadomo, że markowy sprzęt jest solidny, a także kosztowny. Jednak wiadomo też, że często pewien procent ceny stanowi właśnie ta wypromowana marka. Dlatego warto rozejrzeć się w ofertach mniej znanych firm, ale równie solidnych, choć słabiej promowanych, ewentualnie przeglądać ogłoszenia w poszukiwaniu sprzętu ze znanym logo, ale z drugiej ręki – cena w obu wypadkach będzie trochę niższa.

Źródło: opisy techniczne urządzeń zaczerpnięte ze strony http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html.

WSZYSTKIE PRAWA DO TEKSTU ZASTRZEŻONE. Możesz udostępniać tekst w serwisach społecznościowych, ale zabronione jest kopiowanie tekstu w części lub całości przez inne redakcje i serwisy internetowe bez zgody redakcji pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

19 komentarzy

19 Komentarzy

  1. JakubD

    16 czerwca 2016 at 14:04

    Zgadzam się w pełni, że wyposażenie profesjonalnej kuchni musi być wysokiej jakości. To nie kuchnia domowa, gdzie gotuje się relatywnie mało, tu urządzenia bez przerwy chodzą pełną parą. My mamy sprzęt z Fagoru i w naszym przypadku sprawdza się dobrze, pracuje bezawaryjnie. Tak więc jeśli ktoś planuje otworzyć własny interes zalecam do razu wziąć się za porządny sprzęt, bo inaczej czekają tylko naprawy i nerwy.

  2. Greta Beauchaine

    29 stycznia 2017 at 10:07

    coco palms brochure

  3. Vena Weynand

    30 stycznia 2017 at 07:02

    Hey there! I’ve been following your weblog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

  4. Michal Wellborn

    30 stycznia 2017 at 17:03

    the TV Stands that i bought online is made of lighweight aluminum, i like aluminum because it can be anodized.,

  5. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  6. very nice post, i certainly love this website, keep on it

  7. House Keeping & Laundry Qatar

    5 lutego 2017 at 04:03

    Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

  8. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  9. fanatics promo code

    6 lutego 2017 at 01:17

    Yes! Finally someone writes about this!

  10. Авторадиатори ремонт

    14 lutego 2017 at 15:57

    I’d have to check with you here. Which is not something I usually do! I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

  11. Marcel Hulzing

    19 lutego 2017 at 18:19

    iherb coupon code

  12. Lashell Portley

    20 lutego 2017 at 11:35

    Thanks a lot for giving everyone a very special chance to read in detail from this website. It’s usually so great plus jam-packed with a great time for me personally and my office colleagues to search the blog really three times in 7 days to see the new items you have got. Not to mention, I am also actually amazed for the fantastic hints served by you. Some 4 tips on this page are really the most beneficial we have all had.CosmosEntertainment

  13. Herbert

    20 lutego 2017 at 14:45

    I rattling thankful to find this website on bing, just what I was searching for : D also saved to bookmarks.EBestWebHost

  14. Bradly Dinneen

    20 lutego 2017 at 16:08

    I must show appreciation to the writer for bailing me out of this particular setting. Just after browsing through the world-wide-web and getting opinions which were not beneficial, I was thinking my life was done. Existing without the strategies to the issues you’ve fixed by means of this write-up is a crucial case, as well as ones that might have in a negative way damaged my career if I had not discovered your web blog. That training and kindness in dealing with every item was helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a subject like this. I’m able to at this point look ahead to my future. Thanks for your time very much for this reliable and result oriented guide. I won’t be reluctant to endorse your web blog to anyone who would need guide on this topic.EBestWebHost

  15. fishing tips

    20 lutego 2017 at 19:39

    Thanks for such a fantastic blog. Where else could anyone get that kind of info written in such a perfect way? I have a presentation that I am presently writhing on, and I have been on the look out for such great information.

  16. Rene Eutsey

    21 lutego 2017 at 04:49

    Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  17. Leeann Faria

    21 lutego 2017 at 16:08

    ao vivo

  18. Louie Bunner

    21 lutego 2017 at 16:14

    water ionizers

  19. Edith Pfanstiel

    22 lutego 2017 at 07:18

    lesbian cam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najpopularniejsze

Góra