Z zagranicy

Pierwsza „ukraińska” recenzja „Wołynia” stekiem bredni

ukrainska-recenzja-wolynia2Czytając słowa napisane przez ukraińskiego dziennikarza na temat obejrzanego przez niego filmu „Wołyń” dostrzega się próbę egzaminowania reżysera z neobanderowskich kalek propagandowych. A przecież reżyser wziął sobie za cel ich rozmontowywanie.

Po raz kolejny wraca problem poziomu ukraińskich intelektualistów. I pojawia się on przy okazji pierwszej recenzji filmu „Wołyń” Wojciecha Smarzowskiego. Nie powinno się raczej z tego śmiać, choć czasem powstrzymanie się jest trudne, bo to społeczna tragedia. Nie będzie prawdą, że wśród Ukraińców nie ma inteligentnych ludzi, toteż na dość fałszywym cynizmie własnej dumy i pychy hodować nie warto. Problemem jest co innego, to co przez lata tkwiło i w naszym salonie na Ukrainie jest większe. To poziom służalczości elit. Ta właśnie służalczość sprawia, że gotowi oni są powtarzać linię najsilniejszego i za pomocą najgłupszych wynurzeń pseudointelektualnych tę linię usprawiedliwiać. Głównym powodem jest tu strach przed utratą pozycji, ostracyzmem, lub czymś jeszcze gorszym.

Drugim ich problemem jest pycha, świadomość, iż w biednym społeczeństwie ukraińskim to oni zajmują piękne korytarze niczym arystokracja w Wersalu. Kompletnie odcięta od ludu. Oczywiście najprostszym sposobem jest rozdawanie ludowi czegoś co go zajmie, bo chleba rozdać nie mogą. I w tym wypadku jest to nacjonalizm ukraiński, którego dysponentom są właśnie zhołdowani. Cóż się jednak im dziwić – skoro i w Polsce ci sami ciągnący za sznurki znaleźli niewolników. Ci w Polsce, choć wypowiadają się w sposób gadzinowy, robią to odrobinę inteligentniej, ale to tylko ze względu na to, że są bardziej oddaleni od Mordoru, któremu służą. Przy tym spotykani inteligentni Ukraińcy, którzy Polakom nie ustępują dokładnie w niczym, a którzy mają odwagę przyjąć prawdę pełnią zazwyczaj funkcje poboczne.

W Polsce osoby usprawiedliwiające UPA dostawały stypendia Gaude Polonia, takie jak Andrij Lubka, atakujący Wojciecha Smarzowskiego, Oleksander Bojczenko operujący takim samym systemem myślowym, czy otrzymująca Angelusy i wysokie nagrody pieniężne Oksana Zabużko. Ta ostatnia pani – witana była jak królowa na deskach Teatru Polskiego. Anonsował ją zaś, a jakże – sam Adam Michnik. Warto jak zawsze przypomnieć, iż w swojej literaturze, prócz wybielania UPA, nazwała ludobójstwo dokonane na Wołyniu (nie wspominając o mordowanych mieszkańcach pozostałych trzech województw) wielkim świniobiciem. Otóż takie osoby były nagradzane w naszym kraju, jak gdyby stanowił on jakieś Generalne Gubernatorstwo. Niemcy kręcili w tamtych czasach Heimkehr. I w tamtym propagandowym filmie fabularnym potrzebowali polskich aktorów, toteż przekaz maistreamu był taki, a nie inny – zawsze pod pozorem polskiego dobra. Zresztą rozstrzeliwanych Polaków mordowano za zamach na „dzieło odbudowy Generalnego Gubernatorstwa”.

To ostatnie miało być jakąś namiastką Polski. Wszystko zawsze – w sposób gadzinowy – przeciwnik, który jakimś sposobem zdobył władzę nad Polakami ilustruje ich dobrem. I z tego powodu rozdawano stypendia Ukraińcom o poglądach nacjonalistycznych. A nawet jeśli nie byli to Ukraińcy których one charakteryzują – to w Polsce trafiali na studiach pod skrzydła odpowiednich ludzi. Ludzi, którzy mienili się często polskimi intelektualistami, tymczasem byli sprzedani. Ci Ukraińcy nie musieli wcale zaraz trafiać pod skrzydła prezesa Związku Ukraińców w Polsce – Piotra Tymy, dla którego ludobójcza tzw. Ukraińska Powstańcza Armia będzie zawsze formacją bohaterską. Nikomu z polskich władz nie zależało na inteligentnych Ukraińcach, którzy gotowi są zmierzyć się z prawdą.

Jednak o czym tu pisać jeśli w naszym kraju osoby, które charakteryzowały się przywiązaniem do wartości wyższych były traktowane jak zło konieczne, jak niepewny kłopot, a nie coś co trzeba strzec niczym skarbu. Patriotyzm, miłość do Ojczyzny pozbawiona nienawiści do innych, choć dająca oczywisty priorytet swoim – nie była w cenie. Ludzi tych wrzucano propagandowo do jednego worka z radykałami.

Produkt szaleńczej polityki wschodniej i widz Quentina Tarantino

Tymczasem Ukraińców wrzucano do tego worka, nie tylko propagandowo, ale i realnie. Maczano ich więc w neobanderowskim brudzie. Dlatego też Jurij Banachewycz, ukraiński recenzent filmu „Wołyń”, który widział go w Polsce – jest takim właśnie produktem. Produktem wieloletniej poronionej polityki wschodniej i można ją nazwać w ten sposób tylko wtedy, gdy się uwierzy, iż w ogóle ona istniała. To już nawet nie kwestia realizacji priorytetu interesów polskich na wschodzie, to kwestia braku brania pod uwagę choćby minimalnych odruchów moralnych. I nie wspominam tu bynajmniej o moralności, która – jak mawiają w interesach się nie liczy. Mówię jedynie o zupełnie bazowych minimalnych odruchach.

Bo oddawanie na pastwę kresowych Polaków, Ukraińców, Białorusinów woła o pomstę do nieba. W naszym kraju odpowiedzialni za to ludzie zachowywali się tak jakby wierzyli w propagandę sowiecką o polskim faszyzmie, polskich panach, Białorusinach i Ukraińcach, a także koniecznemu zrozumieniu dla ich aspiracji. Gdy się zaczyna czytać recenzję Banachewycza już na samym początku w sposób tragikomiczny uderza mówienie o Smarzowskim jako o polskim Quentinie Tarantino. I nie pisze tego żaden polski gimnazjalista, lecz poważny ukraiński dziennikarz. To porównanie w zasadzie powinno powiedzieć wszystko i zilustrować brednie natychmiast. Autor nie dysponuje nawet na tyle dużym poziomem kojarzenia, by nie spostrzec, iż ten zabieg propagandowy nie tylko nie będzie skuteczny, ale i narazi go na śmieszność.

Nie jest wielkim odkryciem, iż Tarantino posługuje się przemocą oraz groteską, absurdem wręcz, która szokuje będąc swego rodzaju sztuką dla sztuki. Nie idzie za tym nieomal nic poza trzymaniem w napięciu widza, doznaniami przed ekranem. Tymczasem Smarzowski odtwarza rzeczywistość niemal komórka po komórce, bez znieczulenia, w taki sposób, iż identyczny klimat można znaleźć niekiedy jedynie w filmach o holocauście. Z tym, że holocaust takie realistyczne kino zdominował. Smarzowski potrafi stworzyć analogicznie bolesny i realny świat, opowiadając zarówno o partyzantach, eksterminowanych i szykanowanych przez komunistów Mazurach, amoralności systemu za PRL, przeżarciu przez korupcję urzędników, jak i bandytyzmie oraz mafiach.

Oddawana przez niego rzeczywistość ostrzega człowieka i boli. Poprzez pokazanie moralnej obrzydliwości, ale także piękna odwraca go ku dobrym odruchom. Przypomina widzowi o człowieczeństwie. Widać tam walki cech charakteru, które sprawiają, iż człowiek próchnieje od środka z tymi, które sprawiają, że człowiek wraz ze swoją cielesnością rozbłyska duchowo jak diament. Za Tarantino, nawet jeśli trudno odmówić mu zdolności reżyserskich nie idzie nic, absolutnie nic. Do realiów nie przywiązuje on uwagi, tyle co do przejaskrawiania, a polityczna poprawność bije niekiedy z jego ekranu.

W gruncie rzeczy bowiem cokolwiek by Quentin Tarantino nie nakręcił, jakkolwiek by nie szokował, ile okrucieństwa by nie pokazał – to zawsze docelowo chodzi o przyjemność widza i satysfakcję z obejrzenia. I to się amerykańskiemu reżyserowi udaje. Tymczasem Smarzowski ma cele o 180 stopni inne: To przemiana widza, przypomnienie mu o człowieczeństwie, o wartościach wyższych, poprzez wylanie ludzkiego moralnego bagna z ekranu. Jego bohaterowie nigdy nie są papierowi. I muszę to stwierdzić, pomimo faktu, iż nie lubię golizny na ekranie, a Smarzowski chcąc pokazać realizm – nie odżegnuje się od niej.

Bezczelność, manipulacje recenzenta i polska uległość

Sam ukraiński dziennikarz nawiązuje do słów polskiego reżysera, iż film zaczął realizować jeszcze przed Majdanem. Po czym konstatuje, iż czasy się zmieniły, także rzeczywistość, a Smarzowski „jednak nie wstrzymał prac nad filmem”. Nie wiadomo czy to zdanie świadczy po raz kolejny o jakiejś dziecinności rozumowania, czy może o neobanderowskiej bezczelności, która potrafi osiągać wyżyny w naciskach, by do niej dostosowywać. Jej oczekiwania są zawsze równie tragikomiczne, komiczne z powodu swoich oczekiwań, a tragiczne, bo niektórzy polscy politycy byli przez lata gotowi je spełniać „machając ogonami”.

Banachewycz z wypiekami na twarzy wypisuje, iż reżyser „na jednym ze spotkań wyznał, że czerpał informacje pochodzące wyłącznie ze źródeł polskich, faktycznie ignorując argumentacje strony ukraińskiej. I być może to stało się jednym z jego głównych błędów przy realizacji filmu”. Ponieważ pisarze realizujący neobanderowskie cele są manipulatorami, nie wiadomo o jakie spotkania chodzi i co reżyser dokładnie powiedział. Zabawne jest jednak co ukraiński autor rozumie najprawdopodobniej poprzez „zignorowanie argumentacji ukraińskiej”. Po pierwsze trzeba wiedzieć, iż nie chodzi o argumentację ukraińską, a jedynie neobanderowską, która usiłuje uzyskać status ukraińskiej. Po drugie nie chodzi o „ukraińską” argumentację, bo Smarzowski zdołał ją całkiem nieźle poznać. Chodzi wyłącznie o uznanie neobanderowskiego przekazu propagandowego i wciągnięciu go w kadry filmu w jak największej ilości.

Tu znów kłania się słynna banderowska, bądź neobanderowska bezczelność. Bo nawet niemieccy SS-mani nie oczekują, by konsultować z nimi filmy o ich ofiarach. Zawarcie co najmniej okienka dla poglądów neobanderowskich jest od lat uważane przez nacjonalistów ukraińskich w Polsce oraz ich przyjaciół – za zestaw obowiązkowy. Ma on być uwzględniany podczas różnych polskich przedsięwzięć, oczywiście jednostronnie. Prostym przykładem były naciski na Kancelarię Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Instytut Pamięci Narodowej, Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej w 2008 roku. Zmuszono te instytucje, by na przeglądowej konferencji w 65 rocznicę Ludobójstwa Wołyńsko-Małopolskiego – do historyków polskich, na wewnętrzną polską konferencję – dokooptowano dwóch historyków ukraińskich i jednego historyka z mniejszości ukraińskiej w Polsce (którego referat miał się nijak do tematu). Zabawnym było obserwować jak wymienione instytucje zganiają na siebie kto jest organizatorem. Przy czym najodważniej zachował się tu ŚZŻAK.

Tak czy inaczej dla świętego spokoju i z obawy przed atakiem salonu, tego samego, który rechotał ciągle z Śp. prezydenta i jego małżonki – organizatorzy zadecydowali o dokooptowaniu dwóch Ukraińców z zewnątrz. Na czasie nie był Marcin Wojciechowski, który jako dziennikarz Gazety Wyborczej zaatakował ich za brak obowiązkowego zestawu „Ukraińców”. De facto chodziło o ukraińskich historyków o poglądach neobanderowskich. Sam Smarzowski w pierwszym odruchu, gdy powziął zamysł o zrobieniu filmu, chciał zaprosić do współpracy reżysera ukraińskiego, który to pomysł, na szczęście dla filmowej sztuki i prawdy porzucił.

„Sam film wywołał poważne zastrzeżenia jeszcze na etapie tworzenia” – pisze ukraiński dziennikarz. Niestety robiąc to ogólnikowo nie wspomina jakie i czyje, co mogłoby być istotne. Sugeruje tu tym samym błędy, brak zgodności z rzeczywistością, pomimo iż Smarzowski konsultował to z ekspertami, o czym sam autor zdołał nawet wspomnieć. To jednak element podminowywania obrazu – tworzenie wobec niego wątpliwości czytelników. Tylko w ten sposób neobanderowcy mogą przeciwdziałać.

Recenzent nie może się zdecydować jak było ze sponsorami

W recenzji znajdziemy ślady wyjątkowego cynizmu: „W procesie zapoznawania się ze scenariuszem i zdając sobie sprawę z możliwych konsekwencji filmu, niektórzy sponsorzy odmówili swego wsparcia”. I niestety ten fragment to dla autora wpadka z testu na inteligencję. Przecież sponsorzy nie są jednocześnie ekspertami toteż nie mogły ich odstraszyć jakieś sugerowane przez autora rzekome błędy historyczne. Odstraszał sam temat i właśnie konsekwencje, ale nie samego filmu co wsparcia filmu. Bo to właśnie sugerowanymi konsekwencjami ukraińscy nacjonaliści od lat wpływają na polskich urzędników. Każde odstępstwo od linii salonu, czy Gazety Wyborczej w tym względzie owocowało w najlepszym wypadku ostracyzmem.

W konsekwencji odsuwania się sponsorów, jak zrelacjonował to ukraiński dziennikarz – reżyser zarządził zbiórkę. Tak, tu napisał prawdę, po czym dodaje: „niektórzy podejrzewają, że w kwestii funduszy na realizację filmu w rzeczywistości wszystko było w porządku, ale to był swego rodzaju chwyt marketingowy, aby skupić na filmie większą uwagę”. Otóż autor tekstu wykazuje się na tyle głupotą, by narażać się na proces sugerując, iż Smarzowski mógł dokonać jakichś machlojek, przekrętów, które w jego kraju biją wyjątkowe rekordy – zostawiając niemal każdy inny kraj europejski w tyle. To bowiem – nie tylko kwestia skupienia uwagi na filmie, ale fakt, że w zbiórkach społecznych polski reżyser zebrał blisko milion złotych.

Można się ironicznie zapytać: Ciekawe „którzy” tak podejrzewają? Warto też zauważyć sprzeczność: z jednej strony sponsorzy wycofujący się pod wpływem zapoznawania się ze scenariuszem (tj. zasugerowanie jego mankamentów), z drugiej jednak pieniądze na pewno autor ma. Chciałoby się powiedzieć „To może się pan zdecyduj”. Dalej ten ciekawy człowiek powtarza w tytule coś – co najbardziej ośmiesza jego tekst: „TARANTINO-STYLE: Rzeki krwi i okropności tortur”. Skoro tortury są takie okropne to może powinien przestać zmieniać rzeczywistość na pasującą propagandzie pogrobowców UPA, którzy tych tortur właśnie dokonywali.

Autor pokazuje jak bardzo jest „obiektywny”

Nagle ukraiński dziennikarz zdaje się pisać tak, jakby na siłę chciał pokazać swoją obiektywność: „Należy oddać sprawiedliwość reżyserowi. Film rzeczywiście został zrealizowany bardzo profesjonalnie, zwrócono uwagę na każdy szczegół, tak aby był maksymalnie wiarygodny i budził zaufanie”. Zwraca uwagę koniec tego cytatu. Jeśli coś ma wzbudzać zaufanie to brzmi mniej więcej tak jak gdyby ktoś nie tyle chciał pokazać prawdziwą rzeczywistość, co właśnie ją zafałszować, a za pomocą dopieszczanych szczegółów nadać jej pozorów wiarygodności. Nawet w tym pozornym komplemencie kryje się dość charakterystyczna neobanderowska przebiegłość. Do kilku dalszych komplementów nie można mieć zastrzeżeń. Komplementów chyba uwiarygadniających całość przekazu ukraińskiego autora – dokładnie tak jak „uwiarygodnić” Smarzowskiego ma w przekazie ukraińskiego artykułu dbałość o szczegóły.

Dalej warto złośliwie zatrzymać się nad zdaniem: „Po początkowym „miodowym” etapie filmu rozpoczyna się prawdziwa „rąbanka mięsna”, która trwa aż do końca filmu i sprawia, że widz nieustannie zadaje sobie wewnętrzne pytanie, kiedy to się wreszcie skończy?”. Najwyraźniej pokazywania tego – autorowi artykułu nigdy za wiele. Trochę na tej samej zasadzie, że filmy z wykonywania aborcji powinni oglądać ludzie nieprzekonani. Ludziom, którzy są przeciwni zabijaniu dzieci, bo ludzka wrażliwość i wyższe wartości biorą u nich górę nad ideologiczną wygodą – można te okrucieństwa darować. Zawsze bawiło mnie jacy to ze zwolenników kultu OUN-UPA straszni „wrażliwcy”, z jakim oburzeniem zarzucają walczącym o prawdę „epatowanie okrucieństwem”.

Przeto przykład aborcji jest tu doskonale pasującym, bo to zawsze jej zwolenników oburza. Denerwuje ich pokazywanie zdjęć dzieci poddanych aborcji na wszelakich demonstracjach. „A fe jakie to straszne, jaki okrutne wobec widzów”. Oskarżani o okrucieństwo nie są nigdy wykonawcy, albowiem ich uznaje się za pożytecznych. Dziennikarz relacjonując fabułę oraz wspominając o dwóch okupacjach: sowieckiej i niemieckiej – wspomina „kolejno występujące wydarzenia, które przeszły do historii pod nazwą tragedii wołyńskiej”. To oczywiście kłamstwo, bo nie przeszły one do historii pod tą nazwą. Jest ona używana propagandowo przez środowiska nacjonalistów ukraińskich. I to wyłącznie ci ostatni tę nazwę popularyzują. Tragedią jak wiadomo mogłoby być uderzenie samochodu osobowego w cysternę z benzyną, która eksplodując zabiłaby np. kilkanaście czy kilkadziesiąt osób.

Dość dziwnym wnioskiem wydaje się być ten, który ukraiński autor wyciągnął: A mianowicie taki, że w filmie Ukraińcy ratujący Polaków mają w tym jakieś swoje merkantylne interesy: „jeden kocha Polkę, którą ratuje przed deportacją przez „Sowietów” na Syberię, a w innym przypadku Polka jest żoną Ukraińca”. Do głowy nie przyjdzie mu, iż miłość interesem nie jest, lecz właśnie jedyną rzeczą która pomaga zachować godność w nieludzkich czasach. „Czasem film sprawia wrażenie, że Niemcy na Wołyniu nie byli okupantami z wszystkimi konsekwencjami tego faktu, lecz kimś w rodzaju sił pokojowych ONZ, których zadaniem była obrona Polaków przed Ukraińcami” – pisze Banachewycz.

Należy mu zatem zaproponować zapoznanie się z podstawową literaturą tematu i źródłami, a nie propagandowymi banderowskimi kalkami. Wszak sam wytykał niezapoznanie się z argumentami „ukraińskimi”. Dowie się wtedy jak to wyglądało. A struktury OUN były w wykonywanym przez siebie ludobójstwie po wielokroć gorsze od Niemców. Zresztą bohaterowie spod znaku tej organizacji sami traktowali Niemców niczym ONZ, który właśnie zbuduje im państwo. Większości z nich nie pomogły w zmianie zdania nawet aresztowania w 1941 roku i rozpędzenie tzw. „rządu Stećki”. Sam wujek Bandera współpracował z Niemcami do samego końca, nawet po swoim aresztowaniu.

„Pisząc scenariusz Smarzowski starał się włożyć w 150 minut swego „horroru” najbardziej rażące fakty tragicznych wydarzeń na Wołyniu. Jednak prawie wszystkie z nich „wycisnął” z życia jednej wsi, i przeciętny widz może odnieść wrażenie, że taki straszny zestaw odbywał się w każdej wsi na Wołyniu.” – czytamy dalej. Chciałoby się powiedzieć: To nie horror drogi panie to podstawowa forma działalności pańskich ulubieńców z OUN-UPA. A poza tym owszem taki zestaw odbywał się w każdej polskiej wsi na Wołyniu i wyjątki nie zmieniają tutaj reguły. Ukraiński dziennikarz zaczyna sprawiać wrażenie, jak gdyby urwał się z choinki.

Kłamstwo na kłamstwie kłamstwem poganiane

Standardem jest też powielanie przez niego jednego z podstawowych bełkotów propagandowych o rzekomych przewinach II RP jako o powodzie do przeprowadzonego przez OUN-UPA okrutnego ludobójstwa. „Reżyser niestety nie wspomniał w filmie o ucisku Ukraińców przez polskie państwo do 1939 roku, pokazując na początku filmu wielonarodową beztroską sielankę, a nie oczywiste napięcia społeczne i gnębienie Ukraińców, co w wyniku wojny i kilku okupacji przerodziło się w horror upadku ludzkiej godności”. Na wschód od Zbrucza sowieci traktowali Ukraińców zapewne lepiej, toteż do horroru rzezi na Rosjanach tam nie doszło. Dziwnie też, pomimo dużo lepszych warunków ludności ukraińskiej niż mieli Polacy pod zaborem carskim, w Polsce Rosjan nikt nie rżnął. Mało tego chronili się nawet za tymi biało-czerwonymi słupkami z orzełkiem, który ich przodkowie zwalczali. Fenomen – jakieś dziwne to wszystko.

Autor tekstu nie jest w stanie przyjąć do swojej wiadomości pewnego istotnego szczegółu, który pomógł by mu przestać się dziwić totalitarnej ideologii jego ulubieńców, przed którą właśnie Smarzowski ostrzega. No ale przecież nie było żadnej totalitarnej ideologii, była walka o wolność herojów z OUN-UPA, która to przecież bardzo się „demokratyzowała”. To ostatnie słowo serio, ich (neobanderowscy) „uczeni” naprawdę tak piszą. Nie ma tu ani grama żartu. Doczytując tekst do końca dojrzeć można jedno kłamstwo i manipulację ze drugim. Film ma wg autora u przeciętnego Polaka nie znającego szczegółów historycznych ma wzmocnić negatywny stereotyp złego Ukraińca. Sęk w tym, iż to autor jest przeciętnym Ukraińcem, który nie zna historycznych szczegółów, lecz żyje w oparach propagandowej papki.

Wadą filmu, którą stara się wykazać jest fakt, iż opiera się on na wspomnieniach, a nie na źródłach archiwalnych. Tych źródeł krzywdujący sobie Banachewycz zapewne na żywe oczy nie wdział. Powtarza jedynie patetyczne pseudoprofesjonalnie brzmiące bzdury Wołodymyra Wiatrowycza. „Większość ludzi w Polsce nie „zawraca sobie głowy” skomplikowanymi związkami przyczynowo-skutkowymi tych zdarzeń historycznych, lecz chce zobaczyć proste odpowiedzi na skomplikowane pytania. I faktycznie je otrzymuje”. Słowa te są wyjątkowo urocze, zapewne większość ludzi na Ukrainie zawraca sobie głowę skomplikowanymi związkami przyczynowo-skutkowymi, a połowa z nich ma tytuł profesorski (który zresztą na Ukrainie można było kupić).

Napisać należy inaczej – większość ukraińskich komentatorów nie zadaje sobie trudu badania związków przyczynowo-skutkowych, lecz przyjmuje pasującą do nacjonalistycznej wersję i broni jej niczym dziewictwa swoich szarych komórek. I właśnie problem w tym, iż to oni: albo tych niewygodnych szczegółów nie znają, albo poznać nie chcą. Ukraińska recenzja może powodować emocje, bo poziom zawartego tam kłamstwa zagęszcza się w miarę czytania, osiągając wyżyny bezczelności: „W Polsce w okresie ostatnich dwóch lat zniszczono wiele ukraińskich pomników, dochodzi do nadużyć w stosunku do ukraińskich cerkwi, w Przemyślu w lecie agresywni młodzi mężczyźni pobili ukraińską procesję religijną”.

Nie zniszczono żadnych ukraińskich pomników, lecz samowole budowlane ukraińskich nacjonalistów. Wzniesione ze zignorowaniem polskiego prawa, które według neobanderowskich oczekiwań ma teraz ścigać tych, którzy dokonali dewastacji czegoś co w świetle przepisów nie powinno się tam znajdować. Nikt nie pobił żadnej procesji religijnej, a zdarto jedynie neobandeorwską koszulkę z prowokatora, idącego zresztą w prowokacyjnie zachowującym się od lat pochodzie. Nadużycia w stosunku do cerkwi są natomiast jakimś absolutnym bełkotem. Jedynym pytaniem, które można sobie po lekturze obszernej ukraińskiej recenzji zadać jest to: Czy ten pan sam naprawdę tak myśli, czy też służy tym, których się boi?

Aleksander Szycht

 

WSZYSTKIE PRAWA DO TEKSTU ZASTRZEŻONE. Możesz udostępniać tekst w serwisach społecznościowych, ale zabronione jest kopiowanie tekstu w części lub całości przez inne redakcje i serwisy internetowe bez zgody redakcji pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

119 komentarzy

119 Komentarzy

  1. Wiesław

    29 września 2016 at 21:27

    Aleksander Szycht przeczytał i przeanalizował pierwszą ukraińską recenzję filmu „Wołyń”. I już wiemy coś o człowieku, który taka ukraińską recenzję napisał. Nazywa się Jurij Banachewycz. Jeśli zaś chodzi o jego przymioty…

    ta wiedza wpędza w smutek… smutno nam, gdy ludzie są podli albo niemądrzy, delikatnie mówiąc…

  2. Piotr

    29 września 2016 at 23:35

    Poniższy Link każdemu odpowie jak kultywowany jest nazistowski banderyzm. To tak jakby Niemcy obecnie gloryfikowali hitlera i stawiali mu pomniki.

    https://www.youtube.com/watch?v=5F1gI0GjLBE

  3. Ukraincy to najemnicy Niemców i Żydów

    30 września 2016 at 07:57

    BEŁKOTANIE o jakimś tam narodzie ukrainskim jest fikcją i KŁAMSTWEM !

    NIE MA opcji politycznych jest tylko PRAWDA historyczna !
    Prawda jest potrzebna, by budować dobre stosunki między ludźmi i między narodami, a jak jest KŁAMSTWO to jest KONFLIKT !

    BEŁKOTANIE o jakimś tam narodzie „ukrainskim” jest fikcją, KŁAMSTWEM !

    Obecna Ukraina to JEDYNIE SZTUCZNY twór POLITYCZNY stworzony przez Niemców w ostatnich 150 latach, aby wykożystywac jego przeciwko Cesartwu Rosyjskiemu którego wcześniej jak „ukraina” w historii świata NIE BYŁO !!!

    To NIEMCY wynajeli za pieniadze paru głupków, którzy wymyślili język „ukrainski” oraz SPREPAROWALI „banderowców” razem z UPA !

    Tak samo to NIEMCY wymyślili – SPREPAROWALI nowy jak tzw. „kaszubski” i OPRACOWALI też sztucznie SPREPAROWANY język „śląski” !
    Niemcy też z CIA obecnie PREPARUJĄ „naród kaszubski i ślaski” i już zaczeli PREPAROWAĆ następne „państwa” Kaszubskie i Ślaskie dlatego założyli RAŚ oraz Zrzeszenie Kaszubsko Pomorskie które WSPERA folksdojcz głupek kaszubski Donald Tusk !

    NIEMCY też rozwalili Jugosławie bo ona wstrzymywała hegemonie niemecka na Bałakanach !

    BEŁKOT o jakimkolwiek „narodzie” ukraińskim jest BZDURĄ i niczym nie usprawiedliwione, a ukraincy zostali WYMYŚLENI jedynie jako forma PARCIA NIEMCÓW na wschód Europy, ostanio PODCHWYCONA przez żydo-NEKONÓW z Waszyngtonu.

    Może za jakieś następne 150 lat będzie jakiś tam SPREPAROWANY „naród ukraiński” ale na to Niemcy muszą wydac razem z żydami ze 100 miliardów funtów sterlingów !
    Aby ten SZTUCZNIE wymyślony „naród ukraiński” jako agresja na Rosję i Polske to trzeba by wyłożyć znacznie więcej pieniędzy, aniżeli owe 5 miliardów dolarów z CIA, na działalność „Majdanu”, czy pesudoprawicowych partyjek BANDYTÓW skrajnych NABUZOWANYCH nacjonalistów „prawy sektor ukrainski”.

    Tworzenie tzw. UPOwców ZAPOCZĄTKOWAŁ dopiero niemc Bismark w 1871 roku, kiedy to znaczną część kontrybucji francuskich przeznaczył na powołanie konsulatów w Kijowie i Odessie. W owym czasie nie było tam jeszcze żadnych osiedleńców z Cesarstwa Pruskiego.

    Tworząc „naród”, ale ODGÓRNIE, trzeba było także stworzyć SZTUCZNYCH bohaterów. Wybór padł na pospolitego BANDYTĘ i tajnego agenta niemieckiego, służącego temu, kto płacił czyli NIEMCOM.
    W tym celu sięgnięto głęboko wstecz, do XVII wieku i wybrano Chmielnickiego. Było to uzasadnione np. tym, że Chmielnicki pracował on dla dobra Habsburgów, w tamtym czasie właścicieli terenów, dzisiaj zwanych U-kraju Polski i Rosji.

    W kronikach klasztornych Klasztoru Karmelitanek Bosych znajdujemy wzmiankę pod datą 1648, że gdzieś tam na kresach, w powiecie, jakieś bandy Chmielnickiego palą wsie, ale nikt nie wie, o co chodzi.
    A Chmielnicki, za pieniądze Wenecji i nie tylko, usiłował zebrać armię, która mogłaby atakować miasta osmańskie. Nie należy zapominać, że Turcy pozbawili Wenecję wszelkich portów na Morzu Czarnym, a więc przerwali bardzo dochodowy handel ze wschodem, czyli z Indiami i Chinami. Wtedy zaczął się upadek tych miast – państw.

    Robienie z Chmielnickiego jakiegoś bohatera „ukraińskiego” przez NIEMCÓW , rzekomo dążącego do powstania narodu Ukraińskiego, jest po prostu BAJKĄ, powstałą na ZAMÓWIENIE określonych „wydawców” politycznych z NIEMIEC w XIX wieku.

    Jakoś musiano uzasadnić tworzenie takich „bohaterów”. Nie należy w żadnym przypadku zapominać, że ten SZTUCZNY książkowy bohater, tak na wszelki wypadek, Chmielnicki kazał wymordować ok. 100 000 czerni, czyli mieszkańców miasteczek i wiosek Kresów, ale także drugie tyle żydów.

    I co najciekawsze, nikt tego nie podciąga pod antysemityzm!
    Dlaczego?
    Czyżby istniał jakiś związek pomiędzy tworzeniem odgórnym narodu ukraińskiego, a semityzmem.?
    Do dnia dzisiejszego, żadna monografia najważniejszego naszego sąsiada, czyli NIEMIECKIEJ rodziny Hohenzollernów, nie została wydana w Europie, dlatego jest takie ZAMESZANIE z jakimś tam ukraincami czego NIE było do końca XIX wieku.
    Podobnie brak wznowień wydawniczych np. pamiętników Katarzyny II, czy czegokolwiek o dynastii osmańskiej i jej celach i działaniach, opartego na archiwach tureckich wiec jest BRAK w nauce, a NIUCTWO i łapówki NIEMIECKIE, teraz CIA spreparowało jakieś BZDURY o SZTUCZNIE preparowanych „ukraincach” którzy na ZAMÓWIENIE niemickie maja atakaowc Ruskich oraz Polaków, z którymi zawsze WALCZYLI Niemcy !

    Tak wiec podsumowując, w chwili obecnej, na początek XXI wieku, jeszcze się naród ukraiński nie wytworzył. To, co obserwujemy, to są ludzie szkoleni głównie w niemieckojęzycznych krajach, od lat 20-30-tych ubiegłego wieku. Teorie i pisma tworzyli wykształceni oficerowie, a nie ledwocopisemny chłop.

    Cały ten „majdan” był OPŁACONY przez CIA i przydeptany zachód Europy przez amerykańskich bank-sterów, podobnie jak Kosowo, czy RZEKOMA opozycja w Syrii, Libii za forsę ukradziną amerykańskiemu podatnikowi lub po prostu wydrukowanych przez żydowską prywatną drukarnie o nazwie FED itd.

    Pojęcie „majdan” znaczy w języku tureckim „rynek” tzn. teren gdzie się coś SPRZEDAJE i KUPUJE !
    Taki poziom mniej więcej reprezentowali krwawi awanturnicy MJDANOWCY handlarze Jacynik czy Kliczko + Poraszenko KUPIENI przez żydo-neokonów z USA i Niemców jako przedstawiciele NIEMCKICH i żydowskich interesów w lutym 2014 roku co łatwo można sprawdzić na youtube.

  4. michał

    30 września 2016 at 09:45

    Z początkiem XVII wieku kozackie wyprawy zaczynają się nasilać. Rośnie zarówno ich skala jak i zasięg. Już w 1602 roku flota kilkudziesięciu czajek pojawiła się u wybrzeży Azji Mniejszej z powodzeniem walcząc z osmańskimi galerami. Cztery lata później duża wyprawa kozacka dotarła do Warny, Kozacy zdobyli miasto, mordując mieszkańców i bezpiecznie uchodząc z łupami. W 1609 roku spustoszone zostały Izmaił, Kilja i Białogród. W 1613 podczas kolejnych dwu wypraw złupione zostały wybrzeża Krymu, a czyhająca na napastników pod Oczakowem flotylla turecka została rozbita podczas zaskakującego, nocnego ataku. Rok 1614 przyniósł następny przełom w skali kozackich wypraw. Po niepowodzeniu wiosennej wyprawy w dużej części zniszczonej przez sztormy Kozacy zorganizowali następną. W lipcu flota 40 dużych czajek zjawiła się pod Trapezuntem na wybrzeżu Azji Mniejszej, miasto zostało złupione ale Kozacy na tym nie poprzestali.. czajki skierowały się ku następnemu miastu – Synopie. O tym co wydarzyło się później opowiada kronikarz turecki Naima:
    „ Kozacy, którzy zwykli byli rabować nadmorskie i na brzegach Dunaju położone wioski w tym roku w miesiącu Redżeb [sierpień], za przewodnictwem zbiegłych z państwa osmańskiego niewolników.. niespodziewanie napadli na twierdzę Synop leżącą na brzegu Anatolskim. Opanowawszy ten starożytny zamek, wycieli załogę, zrabowali i spustoszyli domy rodzin muzułmańskich i na koniec samo miasto spalili.. Nim się okoliczni mieszkańcy uzbroili i zebrali do oporu, łupieżna ta horda puściła się na morze, unosząc zrabowane bogactwa i spędzone w niewolę muzułmańskie rodziny.. Ibrahim-pasza, który dla strzeżenia brzegów Morza Czarnego nazanczonym był dowódcą flotylli złożonej z 60 statków, przypadkiem powziął wiadomość o tej wyprawie i wszedł na Dniepr z całą swoją flotą aby zajść drogę powracającym z Synopu rabusiom. Lecz Kozacy, uwiadomieni o zasadzce, wysiedli na brzegu morskim i stamtąd na podłożonych wałkach łodzie swe lądem przeciągać zaczęli, chcąc je spuścić na rzekę powyżej stanowiska Ibrahima. Drugim jednak niemniej szczęśliwym trafem oddział Tatarów zastał ich na tej przeprawie, i Kozacy po zaciętej utarczce, w której dużo ludzi stracili, poszli w rozsypkę, opuszczając łupy i jeńców. Z drugiej strony Ibrahim-pasza, dociekłszy ich poruszeń, pomknął ku miejscu, kędy się ta burzliwa hałastra na rzekę spuścić miała i tam jeszcze mnóstwo potępieńców wyniszczył lub zabrał w niewolę”

    Ta klęska nie skłoniła jednak Kozaków do przerwania wypraw – wprost przeciwnie.. już wiosną następnego roku prawie dwukrotnie większa flotylla czajek zaatakowała przedmieścia Stambułu – Archiokę i Mizewnę. Bawiący nieopodal na polowaniu sułtan Achmed I mógł osobiście „podziwiać” łuny pożarów trawiących przedmieścia stolicy. Na rozkaz samego padyszacha w pogoń za uchodzącymi czajkami ruszyła flota turecka. Galery dopędziły Kozaków u ujścia Dniepru, a ci znajdując się w kleszczach pomiędzy flotą osmańską i garnizonem Oczakowa przyjęli walkę. Zastosowana przez „mołojców” taktyka abordażu okazała się skuteczna – Kozacy rozbili osmańską flotyllę (biorąc do niewoli jej dowódcę) i bezpiecznie powrócili do swoich siedzib.
    Jeszcze w tym samym 1615 roku została zorganizowana mniejsza wyprawa na Kaffę. Miasta co prawda nie udało się Kozakom zdobyć ale na morzu odnieśli sukces – rozbili zespół osmańskich galer, zdobywając kilka okrętów i rozpraszając pozostałe.
    W 1616 roku Ottomani postanowili ostatecznie rozwiązać problem kozacki – kilkadziesiąt galer i wiele mniejszych jednostek pod dowództwem Ali-paszy zostało skoncentrowanych w limanie Dniepru. Tu jednak Turcy wpadli w zasadzkę – kilkadziesiąt czajek pod dowództwem Piotra Konaszewicza -Sahajdcznego z zaskoczenia uderzyło na turecki zespół zdobywając kilkanaście galer i ponad sto mniejszych łodzi. Osmański admirał ledwie uszedł z resztkami floty. Powracając z pościgu za nim Konaszewicz zaatakował Kaffę. Ocalała poprzedniego roku twierdza tym razem nie oparła się Kozakom – garnizon został wybity a miasto złupione i spalone.
    Rok 1617 przyniósł wyprawę „mołojców” na Trapezunt, ale Turcy zareagowali stanowczo – w kierunku granic Rzeczpospolitej ruszyła duża armia Iskaneder-paszy. Drogę pod Buszą w Mołdawii zagrodził mu na czele jednostek koronnych hetman Żółkiewski. W wyniku rokowań Rzeczpospolita zobowiązała się do powstrzymania kozackich wypraw, w zamian za analogiczne zobowiązanie Osmanów odnoszące się do Tatarów.
    Dotrzymanie postanowień układu okazało się niemożliwe. Ani Rzeczpospolita ani Imperium Ottomańskie nie były wstanie powstrzymać kozackich chadzek i najazdów tatarskich.
    Już w 1618 roku następna wyprawa zniszczyła Warnę i kilka mniejszych miast na wybrzeżu. Szczyt morskiej aktywności Zaporożców przypadł na rok 1620. Pod wodzą nowo obranego hetmana Jacka Borodawki doszło do kolejnych ekspedycji w kwietniu, maju, lipcu, sierpniu i w początkach września. Spustoszeniu uległy wybrzeża Krymu , okolice Warny i Stambułu. W rok później główne siły Zaporożców wzięły udział w bitwie pod Chocimiem, a na Morzu Czarnym operowały stosunkowo niewielkie siły. Spełniły one jednak swoje dywersyjne zadanie, utrudniając zaopatrzenie armii osmańskiej i siejąc popłoch na zapleczu wroga. Co prawda jeden z zespołów czajek operujący w okolicach Stambułu, został dopędzony i rozproszony przez silną eskadrę turecką, ale już kilka tygodni później Kozacy wzięli odwet zatapiając w bitwie morskiej 12 osmańskich galer.
    Traktat pokojowy między Rzeczpospolita a Imperium Osmańskim w1621 roku oczywiście nie zastopował kozackich ekskursji.
    W 1623 roku miały miejsce jedynie dwie niewielkie wyprawy, ale już następnym roku Zaporożcy pokazali „lwi pazur”. Kiedy Osmanowie podjęli interwencję na Krymie przeciwko zbuntowanemu lennikowi – chanowi Mehmedowi III, Kozacy nie dość, że udzieli wsparcia krymskiemu władcy to jeszcze dwukrotnie podjęli wielkie wyprawy na Stambuł. W czerwcu ponad 70 czajek spustoszyło oba brzegi Bosforu, a w lipcu ponad dwukrotnie większa flota czajek z przeszło 7 tysiącami Kozaków na pokładach przez 3 dni zupełnie bezkarnie obracała w perzynę okolice Stambułu.
    Losy wyprawy z 1625 roku – największej z dotychczasowych – opisał nasz „znajomy” kronikarz Naima :
    „Redżeb pasza, główny dowódca sił morskich, który udał się na Morze Czarne z eskortą z 43 galer, krążąc wzdłuż zachodnich brzegów, przybył do ujścia Dniepru i tam się od mieszkańców dowiedział, że 300 czajek kozackich wypłynęło na nowe rabunki, jak wieść niosła ku Trapezuntowi i Synopie. Mniemając ich dopilnować w powrocie, przez półtora miesiąca strzegł ujścia pomienionej rzeki, lecz na koniec wiedziony troskliwością, by zuchwalcy nie uderzyli znowu na cieśninę carogrodzką, obnażoną ze straży morskiej, popłynął wzdłuż brzegów ku południowi, nie tracąc ziemi z widoku.
    Na wysokości miasteczka Karaharman zwanego dały się słyszeć czajki kozackie. Poczyniono zatem przygotowania do boju, lecz ze 43 galer, które tę wyprawę składały, 21 tylko znajdowało się w gromadzie około statku admirała, inne bowiem dla niedostatku wiatru i zmordowania wioślarzy daleko w tyle pozostały. Korzystając z tych okoliczności, potępieńcy śmiało uderzyli na galery, z których każda z osobna miała tym sposobem po 20 prawie czajek przeciw sobie.
    Jedna czajka, jakich 20 przy pomyślnym wietrze mało jest przeciw jednej galerze, w czasie doskonałej ciszy szczęśliwie z nią mierzyć się może. Dziesięć tylko galer obsadzonych było janczarami, każda zaś czajka 50 liczyła zbrojnych strzelbami Kozaków. Wszczęła się straszliwa bitwa, w której muzułmanie z niewypowiedzianym męstwem i ostateczną walczyli rozpaczą. Statek kapudan paszy w najokropniejszym zostawał niebezpieczeństwie i omal nie stał się pastwą rozjuszonej hałastry, potępieńcy bowiem, poznawszy go po trzech latarniach zdobiących tylną ścianę, rzucili się nań z wściekłością z boków, z przodu, gdyż z tyłu działami i liczną strzelbą był obsadzony. Pomimo gęsto padających trupów 200 niewiernych wdrapało się na statek. Walka najzażartsza zaczęła się na pokładzie i od przodu statku do masztu cała przestrzeń tak ciałami niedowiarków zawalona została, że się przedostać było niepodobna. Wioślarze tej galery, wszyscy z jeńców kozackich złożeni, przestali robić wiosłami i pewnie by wraz z nieprzyjacielem uderzyli na muzułmanów, gdyby im wprzód nóg nie zakuto w żelazo. Gdy więc inne statki mniemały, że admiralski już tonie opustoszony przez Kozaków, męstwo nadludzkie prawie walecznej jego osady odnosiło wtedy najświetniejsze zwycięstwo. Skoro bowiem pokład od potępieńców oswobodzony został dany wystrzał z jednej i drugiej strony mnóstwo czajek po obu stronach w morskiej pogrążył toni.
    Galera namiestnika admiralicji w nie mniejszym znajdowała się niebezpieczeństwie i z równą odwagą pokonała swych napastników. Lecz wiele innych statków już się stawało pastwą rozżartego niedowiarstwa, już muzułmanie, widząc niechybną zgubę, padali na twarz, wołając o ratunek Boga, gdy okropna cisza, która dotąd nie pozwalała nieść wzajemnej pomocy, każdą galerę własnemu zostawiając losowi, za nadejściem silnego wiatru szczęśliwie rozproszoną zostaje.
    Wypełniają się żagle, życie i nadzieja wracają w piersi rozpaczających wojowników i w kilka chwil mnóstwo wywróconych i zgruchotanych łódek pokrywa morze tysiącami trupów, a z 350 czajek ledwo 30 dopada brzegu, gdzie się garstka potępieńców ratuje”.
    Trudno oczywiście bezkrytycznie przyjmować dane podawane przez tureckiego kronikarza, strata w jednej wyprawie ponad 15 tysięcy ludzi spowodowałaby prawdopodobnie zmarginalizowanie znaczenia Kozaczyzny na długie lata (a trzeba też pamiętać, że Kozacy ponieśli w tym samym roku duże straty w powstaniu Żmajły) Relacje wojewodów carskich Gołowina i Zubowa, potwierdziły klęskę Kozaków, ale straty według tych przekazów nie przekroczyły 1500 Kozaków (łącznie Dońców i Zaporożców).

    Powyższy tekst pochodzi stąd: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=1468&st=15

    Mój komentarz: Kozacy żyli z rozbojów, byli zawodowymi najemnikami, ktoś ich opłacał i szkolił do walki z Turcją, a potem z Rzeczypospolitą, ktoś, dla kogo najpierw Turcja, a potem Polska była przeciwnikiem. Ślady prowadzą do Londynu, ale nie tylko. Władysław IV, król Polski, planował wynająć Kozaków do zdobycia Krymu i oddania go Rosji w zamian za pomoc Rosji przeciwko Szwecji. Miał też plan, aby Kozacy na swoich czajkach przepłyneli Bałtyk i zdobyli dla niego Sztokholm. Gdy szlachta odmówiła podatków, co więcej zawarła pokój ze Szwedami wpadł we wściekłość. Możliwe, że świadomie z zemsty poszczuł Kozaków na Polskę przyczyniając się do wybuchu buntu najemników pod wodzą Chmielnickiego. Podobno Chmielnicki wyprowadził z Siczy ok. 30 tys. wyszkolonych „Kozaków” w 1648 r. W rzeczywistości byli to w dużej mierze najemnicy z całej Europy, którzy po zakończeniu wojny trzydziestoletniej 1618-1648, właśnie szukali nowej roboty.

    • zjs

      30 września 2016 at 14:40

      Epizod z kozackich pirackich wypraw pojawił się w odcinkach serialu „Sułtanka Kosem” gdzie pokazana jest wyprawa Osmana pod Chocim. Zabawne jest polskie tłumaczenie gdzie jest mowa (kilkakrotnie!) o najazdach na czajkach przez …Kazachów! Głupota czy polityczna poprawność?

  5. Igor Sobotnicki

    30 września 2016 at 10:10

    Kazdy adekwatny obywatel Polski wie o tym,ze banderowcy mordowali Polakow na Wolyniu w 1943,ale nie kazdy Polak chce wiedziec o tym jak dzis neobanderowcy zabijaja ruskich mieszkancow w Donbasie,a niekto z Polakow swiadomie wsperaja neobanderowskie wladze w Kijowie.Okazuje sie,ze Polacy boja sie i nienawidza Ruskich wiecej niz banderowcow i im wiecej neobanderowcy beda zabijac ruskich mieszkancow w Donbasie tym beda lepiej.Czy nie mam racji?

    • j

      30 września 2016 at 11:38

      Nie masz racji ani Ukry ani Ruskie nie są naszymi przyjaciółmi.Gdy rozmawiam ze znajomymi i takie jest tez moje zdanie Rosja jest nieprzyjacielem ze względu na rządzących natomiast Ukry ani rządzący ani zwykli ludzie nie są do Polaków nastawieni dobrze

      • j

        30 września 2016 at 11:42

        W mediach niestety nie nagłośniono tego co Ukry zrobiły w Odessie i dlatego wiekszość Polaków nie wie że w naszych sąsiadach ciągle siedzą demony jak 70 lat temu.

    • zjs

      30 września 2016 at 14:33

      Ten cały Wschód to barbarzyńska dzicz. Sowieci w ramach akcji antypolskiej 1937 posłali do piachu 200 tys. naszych rodaków. w latach 1939-45 następne kilkaset tysięcy zamordowanych i deportowanych.Sowieccy renegaci w Polsce do 1956 unurzali się niezgorzej w polskiej krwi. Natomiast ukraińscy rezuni zorganizowani w UPA i cywilna czerń to zwierzęta mordujący Polaków bo „zamieszkiwali ich terytorium etniczne” Taka była argumentacja bandziora z UPA wygłoszona parę lat w TVP przy okazji rocznicy wołyńskiej rzezi. Osobna sprawa to filobanderyzm polskiej władzy obojętnie jakiej opcji pogrążonej w oparach fantasmagorii starego Gedroycia o polityce wschodniej. Ci zaprzańcy zapomnieli o polskiej przelanej krwi i o ludziach polskiej krwi mieszkającej na Wschodzie. Natomiast ciągną bez opamiętana do nas ukraińską emigrację zarobkową. W pewnym momencie będą na niektórych obszarach większością. Pamiętajmy jak zakończyła się serbska niefrasobliwość w Kosowie. Tej V Kolumnie nie można ufać.
      P.S – Przepraszam byłego premiera Leszka Milera. Rzeczywiście, ten stary komunista jest zdecydowanie antybanderowski.

  6. wiesscar

    30 września 2016 at 11:46

    Przed Majdanem potrzeba społeczna nakrecenia filmu Wołyń była mniejsza bo Janukowicz nie przyzwalal na banderyzm. Po Majdanie ta potrzeba społeczna jest większa bo neobanderyzm się wzmacnia na Ukrainie.

    • wiesscar

      30 września 2016 at 11:49

      Oczywiście to takie pośrednie ocenianie potrzeby takiego dzieła dla Polaków i ludzkości. Bo generalnie jest cały czas bardzo potrzebne by banderyzm ukazać i przestrzec Polaków i ludzkość przed tym wynaturzonym wynalazkiem systemu Ukraińców.

  7. Krzysztof

    30 września 2016 at 11:47

    To oczywista oczywistość ze UPAdlincy będą źle mówić o tym filmie bo prawda w oczy kole

  8. wiesscar

    30 września 2016 at 12:02

    UE znosi Ukraińcom wizy. Byłoby dobrze gdyby panstwa UE się przygotowały na przyjazdy Ukraińców. Narody europejskie powinny obejrzeć film „Wołyń”.
    Zawsze lepiej znać historię która ostrzega co może się stać jeśli neobanderyzm na Ukrainie będzie się wzmacnial.

  9. Bogusław

    1 października 2016 at 14:37

    Narzekamy na okupację Berlina za pośrednictwem tzw. UE, na okupację Polskiej gospodarkę.
    A jak nazwiemy wasalstwo wobec Ukrainy, pytanie na czyje zlecenie.
    Opublikowano: 23 Wrz 2016 Na Podkarpaciu ukraińscy wojskowi dokonują inspekcji Wojska Polskiego
    23 września 2016 Kuratorium odpowiada ws. banderowskiej propagandy w polskiej szkole dla Ukraińców
    19 grudnia 2015 4 miliardy złotych kredytu dla Ukrainy to faktyczna darowizna

  10. MAC

    1 października 2016 at 19:13

    Skąd przekonanie, że jakiś tam rezun, w końcu byle kto, był na pokazach przedpremierowych „Wołynia”? Sądzę, że po prostu przeczytał recenzje w internecie i sklecił jakąś wierszówkę za parę hrywien. Od czasów opisywanych przez Sienkiewicza w „Potopie” nastąpił pewien postęp i czerń potrafi czytać, a nawet coś tam napisać.

  11. juzwa 21

    17 października 2016 at 17:37

    Czy nie lepiej byłoby przytoczyć całość recenzji filmu WOŁYŃ, dokonanej przez ukraińskiego dziennikarza? Niech każdy wyrobi sobie własne zdanie na ten temat…

  12. Ludobójstwo wołyńskie pamiętamy !!!

    19 października 2016 at 09:47

    Faszystowski banderyzm musi zostać rozliczony przez Ukraińców, jeśli nadal będą gloryfikować UPA i ich zbrodnicze czyny, nie będzie zgody ze strony Polaków na taki stan rzeczy. Trzeba apelować do rządu RP o zmianę podejścia do sprawy ukraińskiej. Trzeba mieć dobre stosunki z sąsiadami, ale oparte na prawdzie. Dotacje na Związek Ukraińców w Polsce powinny być takie sama jakie daje rząd ukraiński na polskie organizacje na Ukrainie. Nie można nadstawiać drugi raz policzka, ponieważ banderowsko-faszystowska propaganda na Ukrainie się odrodziła, w Polsce nie ma i nie będzie na to przyzwolenia.

  13. ddf

    29 października 2016 at 00:03

    Smarzowski dokonał bezceremonialnego upodlenia Narodu Polskiego. A to, że dorośli Polacy się tym zachwycają świadczy tylko o totalnej demoralizacji i głupocie. Żal mi młodego pokolenia, któremu przedstawia się takie formy zachowań lekceważące podstawowe normy moralno-obyczajowe jako coś normalnego i uwiarygadnianego zachwytem środowisk niepodległościowych, a nawet katolickich. Czuję, że diabeł szykuje beczki ze smołą. Żal, że kreatury typu Smarzowskiego wykorzystują ofiary Wołynia do swoich niecnych i plugawych ekspresji filmowych.

  14. Augusto de Arruda Botelho

    16 marca 2017 at 20:30

    Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
    It’s always exciting to read content from other writers and practice a little something from their sites.

  15. Darell

    19 marca 2017 at 07:46

    We are a bunch of volunteers and opening a new scheme
    in our community. Your website provided us with useful information to
    work on. You have done a formidable task and our whole neighborhood shall
    be thankful to you.

  16. Alta

    21 marca 2017 at 01:23

    Thanks for sharing your thoughts about mlm marketing strategy.
    Regards

  17. Andy

    21 marca 2017 at 03:51

    Thanks for sharing your thoughts about motivate and empower yourself to start
    an online business. Regards

  18. Itamar Serpa Fernandes

    21 marca 2017 at 05:43

    Hello, its fastidious article about media print, we all understand media is
    a great source of information.

  19. Dorris

    22 marca 2017 at 10:12

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
    as though you relied on the video to make your point.
    You clearly know what youre talking about, why throw
    away your intelligence on just posting videos to your blog when you
    could be giving us something informative to read?

  20. I have been surfing on-line greater than three hours as of late, but I never found any attention-grabbing article like yours.
    It’s beautiful value enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the web
    will likely be a lot more useful than ever before.

  21. Do you mind if I quote a couple of your
    articles as long as I provide credit and sources back to
    your blog? My blog site is in the very same
    area of interest as yours and my users would certainly benefit from some of the information you
    present here. Please let me know if this okay with you.

    Many thanks!

  22. Chelsey

    23 marca 2017 at 00:39

    Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
    Would you be interested in trading links or maybe guest writing a
    blog post or vice-versa? My site discusses a lot of
    the same topics as yours and I believe we could
    greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email.
    I look forward to hearing from you! Excellent blog by the
    way!

  23. market exchange

    23 marca 2017 at 02:16

    You made some really good points there. I looked on the internet to find out more
    about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  24. Rogelio

    23 marca 2017 at 14:22

    My brother recommended I might like this website.
    He was entirely right. This post actually made my day.
    You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!
    Thanks!

  25. reputable financial advisors

    23 marca 2017 at 19:23

    Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after
    browsing through some of the post I realized it’s new to me.
    Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking
    back frequently!

  26. Doris

    24 marca 2017 at 11:26

    What i don’t understood is in reality how you are
    now not really a lot more smartly-preferred than you might be right
    now. You are so intelligent. You know therefore significantly relating
    to this matter, made me in my opinion consider it from a
    lot of numerous angles. Its like men and women are
    not fascinated unless it’s one thing to do with Girl gaga!
    Your individual stuffs nice. At all times maintain it up!

  27. financial advisor

    24 marca 2017 at 12:39

    Thanks for another informative website. The place else may I get
    that kind of information written in such a perfect approach?
    I have a undertaking that I am simply now running on, and I have been at the glance out for such info.

  28. Terence

    24 marca 2017 at 13:03

    Hey very nice blog!

  29. except credit

    24 marca 2017 at 16:05

    Ridiculous quest there. What happened after?

    Thanks!

  30. investment advisor

    24 marca 2017 at 19:34

    What’s up it’s me, I am also visiting this web page on a regular
    basis, this website is actually nice and the viewers are truly sharing nice thoughts.

  31. Itamar Serpa Fernandes

    24 marca 2017 at 21:29

    Hi exceptional website! Does running a blog like this take a great deal of work?

    I have very little expertise in computer programming but I had been hoping to start my own blog in the near future.
    Anyway, if you have any ideas or techniques for new blog owners
    please share. I know this is off subject nevertheless I just had to ask.
    Cheers!

  32. Augusto de Arruda Botelho

    24 marca 2017 at 22:30

    Hi to every body, it’s my first go to see of this blog; this webpage contains
    awesome and genuinely fine stuff for readers.

  33. Egli Diana Pinto

    25 marca 2017 at 03:40

    I visited multiple blogs however the audio quality for audio songs current at this website is really marvelous.

  34. car computer exchange

    25 marca 2017 at 04:54

    I am really delighted to glance at this blog posts which contains tons of valuable data,
    thanks for providing these kinds of data.

  35. financial advisor grand rapids

    25 marca 2017 at 14:23

    Yes! Finally something about financial aid.

  36. exchange rate

    25 marca 2017 at 17:20

    We are a group of volunteers and opening a new scheme in our
    community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job
    and our entire community will be grateful to you.

  37. Pretty! This was a really wonderful article. Thanks for
    providing this information.

  38. toenail fungus brings

    26 marca 2017 at 00:59

    Howdy! Quick question that’s completely off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my
    iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might
    be able to resolve this issue. If you have
    any recommendations, please share. Thanks!

  39. financial failure

    26 marca 2017 at 03:40

    Appreciation to my father who informed me regarding this web
    site, this weblog is actually amazing.

  40. hair 101

    26 marca 2017 at 11:37

    It’s truly very complicated in this busy life to listen news
    on TV, so I just use world wide web for that purpose, and obtain the most up-to-date information.

  41. Itamar Serpa Fernandes

    26 marca 2017 at 18:58

    Ridiculous quest there. What occurred after? Good luck!

  42. Egli Diana Pinto

    26 marca 2017 at 21:46

    It’s awesome in support of me to have a website, which is useful
    in favor of my experience. thanks admin

  43. financial services

    26 marca 2017 at 23:30

    Wow, awesome blog format! How lengthy have
    you been blogging for? you made blogging glance easy.
    The total look of your web site is wonderful, let alone the content material!

  44. business security

    27 marca 2017 at 00:41

    Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say
    that I’ve really enjoyed surfing around your
    blog posts. In any case I’ll be subscribing in your feed
    and I am hoping you write again very soon!

  45. car computer exchange

    27 marca 2017 at 00:45

    Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one
    and i was just wondering if you get a lot of spam
    responses? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?

    I get so much lately it’s driving me insane so any assistance
    is very much appreciated.

  46. chase credit card

    27 marca 2017 at 08:30

    Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve
    my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  47. Egli Diana Pinto

    28 marca 2017 at 09:01

    May I simply just say what a comfort to uncover an individual who truly knows what they are discussing on the net.
    You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.

    More people need to check this out and understand this side of the story.
    I was surprised you’re not more popular given that you certainly have the gift.

  48. Egli Diana Pinto

    29 marca 2017 at 18:46

    Hello there, just became alert to your blog through Google,
    and found that it is truly informative. I am going to
    watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  49. Desmond

    30 marca 2017 at 11:54

    We are a group of volunteers and opening a new scheme
    in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You have done a
    formidable job and our whole community will be thankful to you.

  50. car computer exchange

    30 marca 2017 at 12:57

    Hi there everyone, it’s my first go to see at this site, and article
    is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting these types of articles
    or reviews.

  51. normal exercise classes

    31 marca 2017 at 03:50

    Heya i’m for the first time here. I found this board and I find
    It really useful & it helped me out much. I’m hoping to offer something back and help others such as
    you helped me.

  52. spend money

    1 kwietnia 2017 at 01:40

    Howdy! This post could not be written any better! Looking through this
    post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking
    about this. I will send this article to him. Fairly certain he’ll have a great read.
    I appreciate you for sharing!

  53. spin bike ride

    2 kwietnia 2017 at 07:32

    Because the admin of this web page is working, no hesitation very quickly
    it will be famous, due to its feature contents.

  54. spinner nxt spinning

    2 kwietnia 2017 at 10:46

    I do agree with all the concepts you have offered on your post.
    They’re really convincing and will definitely work.
    Still, the posts are very short for starters. May you please lengthen them a
    little from subsequent time? Thanks for the post.

  55. normal exercise

    2 kwietnia 2017 at 21:41

    Hi Dear, are you truly visiting this web site regularly, if so after that you will definitely take nice experience.

  56. car computer exchange

    3 kwietnia 2017 at 01:39

    I’m not sure where you are getting your info, but
    good topic. I needs to spend some time learning much
    more or understanding more. Thanks for fantastic information I
    was looking for this information for my mission.

  57. video marketing

    3 kwietnia 2017 at 09:56

    Ahaa, its good discussion about this post here at this webpage, I have read all that, so now me also commenting at this place.

  58. bandit video

    4 kwietnia 2017 at 18:05

    Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
    several weeks of hard work due to no back up. Do you have
    any methods to protect against hackers?

  59. Itamar Serpa Fernandes

    4 kwietnia 2017 at 20:48

    My brother suggested I may like this web site.
    He was once entirely right. This submit truly
    made my day. You can not believe just how so much time I had spent for this information! Thank you!

  60. Lynn

    4 kwietnia 2017 at 21:29

    This design is steller! You certainly know how to keep a reader
    entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
    own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
    I really loved what you had to say, and more than that, how you presented
    it. Too cool!

  61. eds waste solutions

    6 kwietnia 2017 at 09:54

    You made some good points there. I checked on the net to
    learn more about the issue and found most people
    will go along with your views on this site.

  62. Roxanne

    6 kwietnia 2017 at 19:38

    My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for.
    can you offer guest writers to write content to suit your needs?
    I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a
    number of the subjects you write concerning here. Again, awesome web site!

  63. Kian

    7 kwietnia 2017 at 11:13

    Good response in return of this difficulty with
    genuine arguments and describing the whole thing on the topic of that.

  64. Michel

    8 kwietnia 2017 at 11:08

    What’s up Dear, are you truly visiting this web page regularly, if so afterward you will absolutely take fastidious knowledge.

  65. website make

    8 kwietnia 2017 at 11:29

    For newest news you have to pay a quick visit web and on world-wide-web I found this site
    as a most excellent website for latest updates.

  66. Wiley

    9 kwietnia 2017 at 01:02

    Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out.
    I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting
    this to my followers! Great blog and great design and style.

  67. kain batik

    9 kwietnia 2017 at 02:38

    I am not sure where you’re getting your info, but great topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

  68. baju batik laki laki

    9 kwietnia 2017 at 07:47

    Thanks for the auspicious writeup. It in reality was a entertainment account it.
    Look advanced to more brought agreeable from you! By the way,
    how can we keep up a correspondence?

  69. Philomena

    9 kwietnia 2017 at 11:48

    Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
    I’m definitely enjoying your blog and look forward to new posts.

  70. Marcy

    9 kwietnia 2017 at 18:27

    Hey there! I’ve been reading your web site for a while now and finally got the bravery to go ahead
    and give you a shout out from Dallas Texas!
    Just wanted to say keep up the excellent work!

  71. Angus

    10 kwietnia 2017 at 00:24

    Thankfulness to my father who informed me on the topic of this website, this web site is truly remarkable.

  72. Sherlyn

    10 kwietnia 2017 at 03:16

    That is very interesting, You’re a very professional blogger.
    I have joined your rss feed and look forward to in quest of more of your magnificent post.
    Additionally, I have shared your website in my social networks

  73. Chun

    10 kwietnia 2017 at 05:01

    Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really loved surfing around your weblog posts.
    After all I’ll be subscribing for your feed and I am hoping you write once
    more very soon!

  74. Angelica

    10 kwietnia 2017 at 06:16

    When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now
    each time a comment is added I get three e-mails with the
    same comment. Is there any way you can remove people
    from that service? Cheers!

  75. Kindra

    10 kwietnia 2017 at 06:41

    Useful information. Lucky me I found your website accidentally, and I am surprised why this twist of fate didn’t
    happened in advance! I bookmarked it.

  76. Kia

    11 kwietnia 2017 at 06:11

    whoah this blog is fantastic i love studying your posts.
    Stay up the good work! You already know, a lot
    of persons are hunting around for this information, you can aid
    them greatly.

  77. Jaqueline

    11 kwietnia 2017 at 07:06

    Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with?
    I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I
    must say this blog loads a lot faster then most.
    Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
    Thanks, I appreciate it!

  78. Jetta

    11 kwietnia 2017 at 08:31

    Attractive part of content. I simply stumbled
    upon your website and in accession capital to assert that I acquire
    actually enjoyed account your weblog posts.
    Any way I’ll be subscribing to your augment and even I
    success you get entry to consistently quickly.

  79. Fredericka

    11 kwietnia 2017 at 11:09

    Wow, this post is pleasant, my sister is analyzing these things, so I am going to tell her.

  80. Emilie

    11 kwietnia 2017 at 12:44

    This information is worth everyone’s attention.
    How can I find out more?

  81. Tam

    11 kwietnia 2017 at 18:18

    Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
    I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

  82. Augusto de Arruda Botelho

    12 kwietnia 2017 at 05:00

    Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around
    your blog posts. After all I will be subscribing to
    your rss feed and I hope you write again soon!

  83. Matt

    12 kwietnia 2017 at 10:47

    Wow, this article is pleasant, my sister is analyzing such things, thus I am going to let know her.

  84. Jetta

    12 kwietnia 2017 at 15:43

    Incredible! This blog looks just like my old one!
    It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of
    colors!

  85. Tilly

    12 kwietnia 2017 at 17:22

    you are actually a just right webmaster. The website loading pace is amazing.
    It sort of feels that you are doing any distinctive trick.
    In addition, The contents are masterpiece. you have done a magnificent activity in this matter!

  86. Shanna

    12 kwietnia 2017 at 18:20

    I was suggested this blog by means of my cousin. I am no longer positive whether this
    post is written via him as no one else understand such designated about my
    problem. You’re incredible! Thanks!

  87. Augusto de Arruda Botelho

    12 kwietnia 2017 at 22:34

    Today, I went to the beach front with my kids.
    I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.”
    She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit
    crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!

    LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  88. Winnie

    13 kwietnia 2017 at 00:27

    Incredible points. Solid arguments. Keep up the amazing effort.

  89. You can definitely see your expertise in the article
    you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.
    Always go after your heart.

  90. Dorothy

    14 kwietnia 2017 at 00:32

    I read this piece of writing fully on the topic of the difference of latest and previous technologies,
    it’s awesome article.

  91. www.xstack.in

    14 kwietnia 2017 at 00:37

    It’s an amazing post in support of all the internet viewers; they will get advantage from it I am sure.

  92. Egli Diana Pinto

    14 kwietnia 2017 at 04:18

    What’s up mates, its fantastic piece of writing concerning teachingand completely defined, keep it
    up all the time.

  93. Hanna

    14 kwietnia 2017 at 09:19

    Hello, just wanted to say, I liked this blog post. It was funny.
    Keep on posting!

  94. foto-590538

    15 kwietnia 2017 at 05:35

    When someone writes an piece of writing he/she maintains the image of a user
    in his/her mind that how a user can know it. So that’s why this
    post is great. Thanks!

  95. Armando

    15 kwietnia 2017 at 08:40

    I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative
    and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the
    head. The problem is something too few folks are speaking intelligently about.
    I am very happy that I came across this in my search for something regarding this.

  96. Giselle

    15 kwietnia 2017 at 11:35

    Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
    I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
    Appreciate it

  97. Kari

    15 kwietnia 2017 at 20:45

    hey there and thank you for your information – I have certainly
    picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using
    this website, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances
    times will very frequently affect your placement in google and could damage your
    high quality score if advertising and marketing with
    Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look
    out for much more of your respective intriguing content.

    Make sure you update this again soon.

  98. Lettie

    16 kwietnia 2017 at 09:01

    Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to
    take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this
    to my followers! Wonderful blog and great design.

  99. Kassandra

    16 kwietnia 2017 at 11:01

    Excellent site you’ve got here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours these days.
    I really appreciate people like you! Take care!!

  100. Johnny

    16 kwietnia 2017 at 14:33

    For latest information you have to pay a visit web and on web I found this web page as a finest
    website for latest updates.

  101. Anya

    16 kwietnia 2017 at 14:33

    Hi there! I simply would like to give you a huge thumbs
    up for the excellent info you have got here on this post.

    I will be coming back to your web site for more soon.

  102. Demetria

    16 kwietnia 2017 at 21:18

    I just like the helpful information you provide to your
    articles. I’ll bookmark your weblog and test once more here regularly.
    I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here!
    Best of luck for the following!

  103. Augusto de Arruda Botelho

    19 kwietnia 2017 at 05:57

    I am genuinely grateful to the owner of this website who has shared
    this wonderful article at here.

  104. Augusto de Arruda Botelho

    19 kwietnia 2017 at 11:22

    Your mode of telling the whole thing in this piece of writing is in fact good, all can simply be aware of it, Thanks a
    lot.

  105. Augusto de Arruda Botelho

    19 kwietnia 2017 at 15:19

    Awesome post.

  106. India

    20 kwietnia 2017 at 12:34

    I don’t even know how I ended up here, but I thought this post
    was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already
    😉 Cheers!

  107. Augusto de Arruda Botelho

    20 kwietnia 2017 at 19:59

    I seriously love your website.. Great colors & theme.

    Did you develop this amazing site yourself? Please reply back
    as I’m looking to create my own personal website and would
    like to learn where you got this from or just what the theme is named.
    Thank you!

  108. Augusto de Arruda Botelho

    20 kwietnia 2017 at 23:49

    Wow, this post is pleasant, my sister is analyzing such things, so I am going to inform her.

  109. Mauro Luiz Soares Zamprogno

    21 kwietnia 2017 at 03:27

    Thanks for any other wonderful article. The place else
    may just anyone get that kind of info in such a perfect manner of
    writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

  110. car computer exchange

    24 kwietnia 2017 at 05:34

    I don’t know if it’s just me or if everybody else encountering problems with your blog.

    It looks like some of the text within your posts are running
    off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?

    This might be a problem with my browser because I’ve
    had this happen before. Thank you

  111. Frieda

    26 kwietnia 2017 at 04:19

    Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that „perfect balance” between superb usability and appearance.
    I must say that you’ve done a excellent job with this. Also, the
    blog loads very quick for me on Firefox. Superb Blog!

  112. CaseyniC

    26 kwietnia 2017 at 13:12

    wh0cd777182 [url=http://viagrageneric2017.com/]viagra generic[/url]

  113. Mauro Luiz Soares Zamprogno

    28 kwietnia 2017 at 04:14

    Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites?
    I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work.

    If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  114. Philipp

    28 kwietnia 2017 at 13:23

    Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up plus
    the rest of the site is also very good.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najpopularniejsze

Góra