Szkodliwość serków homogenizowanych, czyli co wynika z poprawiania Pana Boga

0
0
0
/

Nasze dzieci bardzo chętnie jedzą serki homogenizowane. Nie ma się co dziwić, bo są puszyste, delikatne i smaczne. Trzeba jednak pamiętać, że są równocześnie niezdrowe.           Naukowcom nie podobało się, że cząsteczki tłuszczu zawarte w mleku są duże i zbierają się na powierzchni. Stwierdzili, że gdyby udało się je rozbić na mniejsze części to takiego efektu by nie było i można by uzyskać delikatniejszy smak. To się udało poprzez przepuszczanie mleka przez wąskie szczeliny pod wysokim ciśnieniem. Naukowcy nie wzięli jednak pod uwagę tego, że w naturze wszystko ma swoje uzasadnienie i nie można bezkarnie jej poprawiać. Badania pokazują, że serki homogenizowane powodują miażdżycę, bo rozdrobnione cząsteczki tłuszczu odkładają się na ściankach naczyń krwionośnych. Dzieje się tak, bo często nie zostają strawione w układzie pokarmowym, ponieważ szybciej są wchłaniane (w niezmienionej postaci) bezpośrednio do krwi, pomijając transport przez limfę. Efektem są także zawały serca, udary i inne poważne następstwa.

Źródło: prawy.pl

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną