Żywienie w chorobach nowotworowych

0
0
0
/

Jednym z najważniejszych elementów w każdej terapii medycznej jest właściwa dieta. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z chorobami układu krążenia, problemami sercowymi, nadciśnieniem tętniczym, czy cukrzycą jednym z najważniejszych elementów jest odpowiednia, dobrana do pacjenta i jednostki chorobowej dieta. Nie inaczej jest w przypadku chorób nowotworowych. Pisały o tym między innymi: Maureen Keane i Daniella Chace w swojej książce „Dieta w chorobach nowotworowych”. Wspominali Richard Brian i Frank Hourigan w „Nietoksyczne metody leczenia nowotworów”. Są to pozycje z którymi powinni zapoznać się wszyscy, którzy nie tylko są chorzy, ale są w potencjalnej grupy ryzyka narażonej na problemy nowotworowe.

Epidemia raka

„Epidemiczny charakter raka w Ameryce kojarzony jest z zanieczyszczeniem powietrza i wód, skażeniem łańcuchów pokarmowych, technikami przetwórstwa spożywczego, paleniem, narkotykami, ciągłymi stresami, otyłością i siedzącym trybem życia. Wszystkie te czynniki mogą się wiązać z przyczynami raka, poprzez ich wpływ na zaburzenia w odżywianiu. Jest już potwierdzony fakt, że dwie z trzech kobiet z rakiem piersi cierpią na otyłość. Na odżywianie wpływają decyzje dotyczące stylu życia i sposób odżywiania, który może albo spowodować osłabienie organizmu, doprowadzając do rozwoju raka, albo wzmocnić system obronny organizmu, zwiększając nasze możliwości zapobiegania i/lub kontrolowania procesów nowotworowych”. - napisały Maureen Keane i Daniella Chace. I trudno się z tą opinią nie zgodzić.

Onkolog ci tego nie powie

W polskiej i w ogóle zachodniej medycynie opartej na farmakologii do tej pory praktycznie żaden z lekarzy, pielęgniarek, czy spośród innych pracowników służby zdrowia nie rozmawia z pacjentem onkologicznym o jego odżywianiu. Ich zdaniem specjalna dieta była bez znaczenia przy raku, ponieważ sama nikogo nie wyleczy z choroby. Ludzie odpowiedzialni za naszą opiekę zdrowotną nie rozumieją prawdziwej istoty odżywiania, której nadrzędnym celem jest wspomaganie leczenia. Tymczasem terapia odżywianiem pomaga lepiej funkcjonować układowi odpornościowemu organizmu w walce z nowotworem. Rolą właściwej diety jest także wspieranie zdrowe komórki podczas uciążliwego leczenia choroby nowotworowej. Tak więc właściwe odżywianie dodane do leczenia choroby nowotworowej, może zwiększyć szansę na jej wyleczenie, a także w znacznym stopniu poprawić jakość życia osoby chorej. Co więcej właściwa dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworów – ponieważ w sposób bezpośredni wpływa na ryzyko powstania i późniejszego rozwoju nowotworu złośliwego. Tak więc pomijanie zagadnienia właściwej diety w tej jednostce chorobowej jest błędem i wynika z typowo farmakologicznego podejścia lekarzy do współczesnych chorób.

Czym jest rak?

W największym skrócie choroby nowotworowe to zespół chorób różniących się typem i miejscem występowania. Jednak mających jedną wspólną cechę, którą jest nadzwyczajny, wykraczający poza kontrolę wzrost komórek połączony z ich mutowaniem (zaburzeniem różnicowania się powstających komórek). W języku potocznym słowa „rak” i „nowotwór” są używane zamiennie i mają ten sam sens. Tymczasem pod pojęciem „raka” rozumiemy medycznie nowotwór złośliwy. Tak więc każdy rak jest nowotworem, ale nie każdy nowotwór jest rakiem, ponieważ nowotwory łagodne rosną tylko miejscowo i nie dają przerzutów. Choć występują znacznie częściej niż złośliwe, nie są poważnym problemem onkologicznym. To co odróżnia nowotwór złośliwy od niezłośliwego to zdolność do ciągłego rozrostu, niepohamowanego rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych i niszczące działania w organizmie. Powstawanie raka jest procesem, w trakcie którego normalna komórka na skutek mutacji - zmiany materiału genetycznego w kwasie dezoksyrybonukleinowym DNA w jądrze komórkowym zamienia się nowotwór.

Czynniki sprzyjające powstawaniu nowotworów

Jak pisały M. Keane i D. Chace - „Mutacje najczęściej mogą spowodować takie czynniki jak: trucizny występujące w środowisku zewnętrznym, wirusy i promienie jonizujące. Mutacja to częste wydarzenie w życiu komórki, bo każdego dnia w DNA powstaje kilka tysięcy błędów. Komórki są stale bombardowane czynnikami rakotwórczymi. Niektóre występują w naturze, jak np. aflatoksyna z pleśni Aspergillusflavus i nitrozoamina wytwarzana w przewodzie pokarmowym. Ze spożytych związków azotowych (np. w wodzie z płytkiej studni). Inne atakują z nieba w postaci ultrafioletowego promieniowania słonecznego, albo przedostają się spod ziemi, jak na przykład promieniotwórczy radon obecny w glebie czy gazie ziemnym. Wdychamy wiele środków chemicznych wyprodukowanych przez człowieka np. dym papierosowy czy dymy przemysłowe, włókna azbestowe, niektóre środki owadobójcze i inne chemikalia”... Więcej w najnowszym numerze Mojej Rodziny >> Poradnia Zdrowego Rodzicielstwa zaprasza >>

Źródło: prawy.pl

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną