Wyjątkowe naleśniki po wileńsku – z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem

Naleśniki fot. pixabay.com

Na Wileńszczyźnie naleśniki zajmują wiele miejsca w diecie jej mieszkańców. Co więcej, każda gospodyni domu ma swój sposób na ich przygotowanie. Wysmażone i chrupiące naleśniki mogą być podawane na śniadanie czy na obiad ze śmietaną, masłem oraz innymi dodatkami, np. z dowolnym farszem w środku na słodko czy na słono.

Podajemy propozycję na naleśniki z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem w środku. Naleśniki wspaniale smakują samodzielnie, chociaż można je też dopieścić jogurtowo-koperkowym sosem albo śmietaną.

Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 300 ml mleka; 100 ml wody gazowanej; szczypta soli; 2 jajka; 2 łyżki oleju.

Farsz: 500 g pieczarek; 1 opakowanie szpinaku baby lub szpinaku mrożonego (ok. 200 g); 2 serki topione pieczarkowe lub śmietankowe; 2-3 ząbki czosnku; 1 biała cebulka szalotka lub dymka; 50 g startego, żółtego sera; sól, pieprz, gałka muszkatołowa; olej lub masło do smażenia.

Przygotowanie ciasta:

– Jajka ubić ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po kolei mąkę, mleko, wodę gazowaną oraz olej. Ciasto powinno być lejące się i mieć konsystencję gęstej śmietany.

– Przygotowane ciasto odstawić na pół godziny do lodówki.

– Po pół godz. wyjąć z lodówki miskę z ciastem, rozgrzać patelnię naleśnikową do odpowiedniego stopnia i łyżką wazową nalewać porcje ciasta na patelnię.

– Naleśniki smażyć z obu stron i odkładać na talerz. Dodanie 2 łyżek oleju do ciasta sprawia, że nie ma potrzeby wlewania dodatkowo tłuszczu na patelnię. Ciasto nie powinno się przypalać, a naleśniki będą rumiane, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

– Po upieczeniu naleśników należy przygotować farsz.

– Najpierw obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę oraz przez praskę przecisnąć czosnek.

– Umyć pieczarki i pokroić w półplasterki.

– Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor.

– Dodać pieczarki oraz szpinak i smażyć bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu.

– Dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie wrzucić serki topione i rozmieszać z farszem.

– Rozkładać naleśniki, smarować je gorącym farszem i posypywać odrobiną startego, żółtego sera, aby ser się lekko rozpuścił.

– Wzbogacone o farsz naleśniki składać do środka – w ruloniki albo w koperty i jeszcze gorące podawać do stołu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *