Rozgrzewające potrawy na chłodny dzień
Nic tak nie poprawia nastroju, jak smaczne, rozgrzewające danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale zadziała też antybakteryjnie. Zwłaszcza, gdy przemarznięci wędrowaniem po cmentarzach wrócimy do domu na smaczny i pożywny obiad, który można przygotować dzień wcześniej.
W kinach doskonały film dokumentalny o I wojnie światowej, w reżyserii Peter Jacksona twórcy ekranizacji Władcy Pierścienia i Hobbita
Nawet Polscy patrioci nie zdają sobie sprawy, że 530.000 Polaków wcielonych do armii zaborczych zginęło podczas I wojny światowej (ponad 220.000 wcielonych do armii austro-węgierskiej, około 200.000 wcielonych do armii rosyjskiej, ponad 110.000 wcielonych do armii niemieckiej). I wojna światowa pochłonęła w sumie życie 9.500.000 żołnierzy.
Leczo
Porcje: 6
Kcal: 150 kcal/porcja
Składniki: 3 kiełbasy; 4 papryki (czerwone, zielona i żółta); 3 cebule; 1 puszka pomidorów; 1 łyżka pomidorowego koncentratu; 2 łyżki pikantnego ketchupu; 1 łyżka słodkiej papryki; 2 ząbki czosnku; sól; pieprz; olej.
Uwaga: bardzo dobrze jest dodać pokrojony w kostkę kabaczek lub cukinię.
Najpierw należy pokroić cebulę w pióra i zeszklić ją na oleju. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie papryki z nasion i pokrojenie jej w cienkie paski. Należy wrzucić pokrojoną paprykę do brytfanki lub do garnka o grubym dnie. Po dolaniu do warzyw odrobiny wody należy dusić je pod przykryciem. Do papryki trzeba dodać podsmażoną cebulę. Następnie trzeba pokroić w kostkę kiełbasę, podsmażyć ją na patelni i dodać do duszących się warzyw. Kiedy papryka zupełnie zmięknie dodaje się pomidory z puszki, koncentrat i ketchup. Na koniec należy dodać przyprawy. Warto dusić warzywa na małym ogniu przez długi czas, aby potrawa posiadała lepszy smak.
Dodać ryż... i potrawa gotowa!
na podst. "Rota"
Źródło: portal L24.lt