Burger King podjął zaskakującą decyzję na indyjskim rynku
Burger King twierdzi, że usunął pomidory ze swoich potraw w indyjskich lokalach po gwałtownym wzroście cen.
Sieć fast foodów poinformowała, że podjęła taką decyzję ze względu na "nieprzewidywalne warunki dotyczące jakości i podaży pomidorów".
Sieć burgerów jest drugą w kraju po McDonald's, która zrezygnowała z tego składnika w swoim menu.
Eksperci twierdzą, że uszkodzenia upraw spowodowane złymi warunkami pogodowymi spowodowały niedobory na rynku.
Wcześniej w tym tygodniu amerykańska sieć kanapek Subway również usunęła pomidory z menu, ponieważ inflacja żywności w Indiach osiągnęła najwyższy poziom od stycznia 2020 r., donosi Reuters.
Zrezygnowano nawet z darmowych plasterków sera, które restauracja oferowała przez lata do kanapek.
Ceny podstawowych produktów w Indiach gwałtownie wzrosły w ostatnich miesiącach, a pomidor osiągnął szczyt 250 rupii (3 dol.) za kilogram w lipcu, ponieważ deszcze monsunowe zakłóciły uprawy i łańcuchy dostaw.
Od tego czasu ceny pomidorów spadły, ale na początku tego miesiąca Indie zaczęły importować je z sąsiedniego Nepalu, aby poradzić sobie z kryzysem podażowym.
Są one sprzedawane po 50 rupii za kilogram w stolicy Delhi i północnych stanach Radżastan i Uttar Pradeś.
W środę Burger King dodał do swojej oficjalnej strony internetowej w Indiach nową sekcję zatytułowaną "Dlaczego w moich burgerach nie ma pomidorów?".
Sieć gastronomiczna stwierdziła, że jej indyjski franczyzobiorca przestrzega "bardzo wysokich standardów jakości" i że pomidory wkrótce powrócą do menu.
"Do tego czasu prosimy o cierpliwość i wyrozumiałość" - napisano.
W ubiegłym miesiącu McDonald's wycofał pomidory z większości swoich lokali w północnych i wschodnich Indiach.
Gigant fast food przypisał tę decyzję obawom o jakość, a nie wzrostowi cen.
Źródło: BBC