Są plany, by przedstawić mięso jako "zrównoważoną dietę" na Cop28

0
0
3
Mięso
Mięso / Pixabay

Jak donosi Guardian, dokumenty pokazują, że branża mięsna zamierza "z pełną mocą" argumentować, że mięso jest korzystne dla środowiska podczas szczytu klimatycznego.

Duże firmy mięsne i grupy lobbingowe planują liczną obecność na konferencji klimatycznej Cop28, wyposażoną w plan komunikacyjny, który ma sprawić, że przesłanie pro-mięsne zostanie usłyszane przez decydentów podczas całego szczytu.

Dokumenty ujawnione przez Guardian i DeSmog pokazują, że przemysł mięsny jest gotowy "opowiedzieć swoją historię i opowiedzieć ją dobrze" na konferencji w Dubaju.

Dokumenty pokazują, że największa na świecie firma mięsna, JBS, planuje pojawić się na szczycie z "pełną mocą", wraz z innymi dużymi firmami, takimi jak Global Dairy Platform i North American Meat Institute.

Dokumenty, które zostały opracowane przez finansowany przez przemysł Global Meat Alliance (GMA), podkreślają chęć przemysłu do promowania "naszych dowodów naukowych" na szczycie.

Członkowie sojuszu zostali poproszeni o trzymanie się kluczowych komunikatów, w tym idei, że mięso jest korzystne dla środowiska.

Firmy mięsne i mleczarskie znajdują się pod rosnącą presją związaną z ich dużym śladem cieplarnianym. Przemysł mleczarski jest odpowiedzialny za 3,4% globalnych emisji spowodowanych przez człowieka, co stanowi większy udział niż lotnictwo.

Grupy handlowe również dają pewne wskazówki w dokumentach, w jaki sposób mają nadzieję kształtować rozmowy w Dubaju. Jedna z nich stwierdziła, że będzie "naciskać" na Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, aby ta zorganizowała "pozytywne treści dotyczące zwierząt gospodarskich" podczas Cop28. The Guardian ujawnił niedawno, że presja ze strony branży doprowadziła do ocenzurowania raportów FAO na temat roli bydła w zwiększaniu emisji gazów cieplarnianych.

Guardian podkreśla, że hodowla zwierząt jest największym emitentem metanu, gazu cieplarnianego 80 razy silniejszego niż dwutlenek węgla, mierzonego w okresie 20 lat. Naukowcy twierdzą, że jeśli nie zostaną podjęte szybkie działania, metan pochodzący z samego rolnictwa spowoduje wzrost temperatury na świecie o ponad 1,5C (2,7F) powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej, co grozi nieodwracalnym załamaniem klimatu.

"Firmy te intensyfikują swoje działania, ponieważ narażają się na coraz większe ryzyko" - mówi Jennifer Jacquet, profesor nauk o środowisku i polityki środowiskowej na Uniwersytecie w Miami. "Kiedyś byli łapani na tylnej stopie, ale teraz są całkowicie przygotowani".

"Wszelkie wiarygodne działania mające na celu ograniczenie emisji w sektorze spożywczym nieuchronnie doprowadzą do zmniejszenia całkowitej ilości produkowanego mięsa i produktów mlecznych" - mówi Nusa Urbancic, dyrektor generalny grupy kampanii Changing Markets Foundation. "Branża jest tym przerażona i stosuje wiele taktyk, aby opóźnić to, co nieuniknione".

Takie przedstawienie branży mięsnej jest oczywiście śmieszne, ale pokazuje dokąd zmierzamy.

Źródło: Guardian

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną