Szokujące informacje nt. jedzenia! Ujawniono ukrywane fakty

0
0
/

W całym świecie zachodnim mleko jest homogenizowane i poddawane obróbce cieplnej. Homogenizację wprowadził August Gaulin na początku XX wieku. Może być ona niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Homogenizacja mleka jest kolejnym etapem po pasteryzacji. Podczas gdy pasteryzacja polega na podgrzewaniu mleka w celu zabicia bakterii, homogenizacja polega na przetwarzaniu mleka w taki sposób, aby nie doszło do oddzielenia śmietanki. W ten sposób powstaje dobrze wymieszany napój, który ma taką samą konsystencję w całym końcowym produkcie mlecznym.

Wszystkie mleka zawierają wodę i olej, dlatego w stanie naturalnym mleko nie pozostaje wymieszane przez długi czas. Tradycyjne mleko butelkowane zwykle zawierało warstwę śmietanki na wierzchu. Historycznie ta warstwa śmietanki była wskaźnikiem jakości mleka. Jednak dzisiejsi konsumenci nie preferują tego podziału i przyzwyczaili się do homogenizowanych produktów mlecznych.

Mleko homogenizowane przechodzi podczas przetwarzania przez małe rurki. Rurki te zmniejszają rozmiar cząsteczek tłuszczu w mleku. Dzięki temu tłuszcz lub olej w mleku pozostaje zmieszany z wodą. Podczas pasteryzacji, białe komórki mleka zbierają się na dnie kadzi po podgrzaniu. Proces homogenizacji pomaga odwrócić to działanie i rozprowadzić białe krwinki w całym mleku.

Według "Dairy Technology: Principles of Milk Properties and Processes", homogenizacja mleka może powodować ryzyko dla zdrowia. Jedna z teorii wynikająca z tych badań mówi, że mniejsze cząsteczki tłuszczu pozwalają pewnym substancjom ominąć trawienie i dostać się bezpośrednio do krwiobiegu. Badania nie są jednoznaczne co do skutków zdrowotnych spożywania homogenizowanych produktów mlecznych.

Według "Dairy Science and Technology", ponieważ proces homogenizacji sprawia, że cząsteczki tłuszczu są wystarczająco małe, aby ominąć proces trawienia, naturalne hormony mleka i hormony, które krowy otrzymują, aby wyprodukować więcej mleka, również omijają ten proces. Dlatego też hormony te bezpośrednio oddziałują z hormonami twojego organizmu. Niektórzy twierdzą, że ta interakcja między hormonami może prowadzić do raka oraz wyższego wskaźnika i ciężkości chorób serca.

Jedna z szeroko rozpowszechnionych teorii uważa homogenizację za przyczynę obecnej epidemii chorób serca. Hipoteza została opracowana przez dr. med. Kurta A. Ostera i była badana od wczesnych lat 60. do połowy lat 80. XX wieku. Badając i porównując strukturę i biochemię zdrowej i chorej tkanki tętniczej, Oster badał plazmalogen, niezbędny tłuszczowy składnik wielu błon komórkowych w szeroko rozsianych tkankach w całym ludzkim ciele. Plazmalogen stanowi znaczną część błon otaczających komórki mięśnia sercowego i komórki tworzące ściany tętnic. Jest również obecny w osłonce mielinowej otaczającej włókna nerwowe oraz w kilku innych tkankach. Ale nie występuje w innych częściach anatomii człowieka.

Homogenizacja mleka stała się powszechna w Ameryce w latach trzydziestych, kiedy to częstość występowania miażdżycowej choroby serca zaczęła rosnąć. Oster wysunął teorię, że homogenizacja mleka w jakiś sposób zwiększyła biologiczną dostępność oksydazy ksantynowej.

Niektórzy uważają, że spożywanie mleka homogenizowanego zawierającego aktywną oksydazę ksantynową jest czynnikiem sprawczym rozwoju miażdżycy. Biologicznie dostępna oksydaza ksantynowa w spożywanych produktach mlecznych może być wchłaniana w jelicie cienkim i przedostawać się do krwioobiegu. Wydaje się jednak, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że wchłonięty enzym ma jakiekolwiek działanie patologiczne, które może przyczynić się do rozwoju miażdżycy.

Fakt, że teoria Ostera została obalona i nie ma dowodów na szkodliwość homogenizacji, nie oznacza to, że proces homogenizacji jest bezpieczny. Podczas homogenizacji następuje ogromny wzrost powierzchni kuleczek tłuszczu. Oryginalna błona kuleczki tłuszczu zostaje utracona i powstaje nowa, która zawiera znacznie większą ilość kazeiny i białek serwatki. Może to tłumaczyć zwiększoną alergenność współczesnego mleka przetworzonego. W tym kontekście warto ograniczyć zwłaszcza spożycie serków homogenizowanych.

Chris Klinsky

 

Źródło: sciencedirect.com

Źródło: Chris Klinsky

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną