Uchodzi za szkodliwy. Ujawniono prawdę!

0
0
0
/

Olej palmowy to rodzaj oleju roślinnego lub oleju spożywczego wytwarzanego z owoców palm olejowych. Jest jadalny i jest jednym z najczęściej używanych olejów roślinnych na świecie. Olej palmowy jest wytwarzany przez wyciskanie mięsistych owoców palmy olejowej lub miażdżenie jądra w środku owocu. Przedstawiany jest albo jako całkowicie zdrowy, albo jako rakotwórczy. Jaka jest jednak prawda?Olej palmowy jest prawie we wszystkim. Jest niezwykle wszechstronny, co oznacza, że jest używany w ponad połowie wszystkich pakowanych towarów spożywanych przez ludzi w świecie zachodnim, w tym w pizzy, pączkach, lodach , instant ramen i czekoladzie. Nutella zawiera nawet olej palmowy. Olej palmowy jest również sprzedawany jako olej spożywczy.

Olej palmowy jest prawie we wszystkim. Jest niezwykle wszechstronny, co oznacza, że jest używany w ponad połowie wszystkich pakowanych towarów spożywanych przez ludzi w świecie zachodnim, w tym w pizzy, pączkach, lodach , instant ramen i czekoladzie. Nutella zawiera nawet olej palmowy. Olej palmowy jest również sprzedawany jako olej spożywczy.

Olej palmowy znajduje się w żywności, ale także w produktach konsumenckich, takich jak dezodoranty, szminki, mydła, detergenty i pasty do zębów. Olej palmowy występuje w tak wielu produktach — i ma tak wiele nazw — że prawie niemożliwe jest uniknięcie go.

Uważa się, że olej palmowy jest zdrowszy niż niektóre tłuszcze i oleje kuchenne, ale nie jest tak zdrowy jak oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Niektóre badania mówią, że olej palmowy jako część zdrowej, zbilansowanej diety nie zwiększa ryzyka chorób serca; inni twierdzą, że może to być związane z wyższymi wskaźnikami śmiertelności z powodu chorób serca. Badanie WHO sugeruje, że potrzebne są dalsze badania na ten temat.

Olej palmowy jest często przedstawiany jako nieco zdrowsza alternatywa dla tłuszczów trans, które są coraz częściej zakazane. Olej palmowy nie zawiera tłuszczów trans, ale jest bogaty w tłuszcze nasycone, co oznacza, że może podnieść niezdrowy cholesterol i trójglicerydy oraz zwiększyć prawdopodobieństwo chorób serca. Mimo to jest mniej nasycony – lub zdrowszy – niż oleje i tłuszcze piekarskie bogate w tłuszcze trans i masło.

Badanie dotyczące przygotowania oleju palmowego do stosowania w przetworzonej żywności powiązało olej z potencjalnie rakotwórczym zanieczyszczeniem, ale tylko wtedy, gdy olej zostanie podgrzany do bardzo wysokiej temperatury 200 stopni Celsjusza.

Opinia na temat oleju palmowego ciągle się zmienia, zwłaszcza że coraz więcej informacji na temat tego oleju jadalnego jest rozpowszechnianych. Badanie przeprowadzone w 2019 r. przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) mówi, że przemysł oleju palmowego wpłynął na badania nad wpływem oleju palmowego na zdrowie, podobnie jak przemysł alkoholowy i tytoniowy wpłynął na badania nad skutkami zdrowotnymi swoich produktów, aby wydawały się mniej szkodliwe niż są w rzeczywistości.

Odkrycia z 2021 r., prowadzone przez naukowców z IRB Barcelona w Hiszpanii, ujawniają, że jeden z kwasów tłuszczowych powszechnie występujący w oleju palmowym, zwany kwasem palmitynowym, sprzyja przerzutom raka jamy ustnej i czerniaka skóry u myszy. Inne kwasy tłuszczowe zwane kwasem oleinowym i kwasem linolowym – tłuszcze omega-9 i omega-6 występujące w żywności, takiej jak oliwa z oliwek i siemię lniane – nie wykazywały tego samego efektu. Żaden z badanych kwasów tłuszczowych nie zwiększał przede wszystkim ryzyka zachorowania na raka.

Naukowcy odkryli, że suplementacja kwasu palmitynowego w diecie myszy nie tylko przyczyniała się do powstawania przerzutów, ale także wywierała długotrwały wpływ na genom. Komórki nowotworowe, które były wystawione na działanie kwasu palmitynowego w diecie tylko przez krótki czas, pozostawały wysoce przerzutowe, nawet po usunięciu kwasu palmitynowego z diety.

Biorąc pod uwagę, że niektóre badania dotyczące tego, czy olej palmowy jest zdrowy, są potencjalnie stronnicze, możliwe, że olej palmowy jest szkodliwy lub może mieć inne skutki zdrowotne, których konsumenci nie są świadomi. W badaniu WHO autorzy piszą: „Kwestionowany charakter dowodów sugeruje potrzebę niezależnych, kompleksowych badań wpływu spożycia oleju palmowego na zdrowie”. Wyniki badania sprawiają, że nie jest jasne, czy olej palmowy jest zdrowy czy nie. Coraz częściej mówi się jednak o wymienionym związku oleju palmowego i raka, co sprawia, że coraz więcej firm wycofuje go ze swoich produktów. Inne nawet oznaczają je etykietami: „Bez oleju palmowego”.

 

Źródło: www-realsimple-com

 

Źródło: Chris Klinsky

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną