Wyjątkowe naleśniki po wileńsku - z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem

0
0
2
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne / prawy.pl

Na Wileńszczyźnie naleśniki zajmują wiele miejsca w diecie jej mieszkańców. Co więcej, każda gospodyni domu ma swój sposób na ich przygotowanie. Wysmażone i chrupiące naleśniki mogą być podawane na śniadanie czy na obiad ze śmietaną, masłem oraz innymi dodatkami, np. z dowolnym farszem w środku na słodko czy na słono.

Podajemy propozycję na naleśniki z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem w środku. Naleśniki wspaniale smakują samodzielnie, chociaż można je też dopieścić jogurtowo-koperkowym sosem albo śmietaną. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 300 ml mleka; 100 ml wody gazowanej; szczypta soli; 2 jajka; 2 łyżki oleju. Farsz: 500 g pieczarek; 1 opakowanie szpinaku baby lub szpinaku mrożonego (ok. 200 g); 2 serki topione pieczarkowe lub śmietankowe; 2-3 ząbki czosnku; 1 biała cebulka szalotka lub dymka; 50 g startego, żółtego sera; sól, pieprz, gałka muszkatołowa; olej lub masło do smażenia. Przygotowanie ciasta: - Jajka ubić ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po kolei mąkę, mleko, wodę gazowaną oraz olej. Ciasto powinno być lejące się i mieć konsystencję gęstej śmietany. - Przygotowane ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. - Po pół godz. wyjąć z lodówki miskę z ciastem, rozgrzać patelnię naleśnikową do odpowiedniego stopnia i łyżką wazową nalewać porcje ciasta na patelnię. - Naleśniki smażyć z obu stron i odkładać na talerz. Dodanie 2 łyżek oleju do ciasta sprawia, że nie ma potrzeby wlewania dodatkowo tłuszczu na patelnię. Ciasto nie powinno się przypalać, a naleśniki będą rumiane, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. - Po upieczeniu naleśników należy przygotować farsz. - Najpierw obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę oraz przez praskę przecisnąć czosnek. - Umyć pieczarki i pokroić w półplasterki. - Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor. - Dodać pieczarki oraz szpinak i smażyć bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu. - Dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie wrzucić serki topione i rozmieszać z farszem. - Rozkładać naleśniki, smarować je gorącym farszem i posypywać odrobiną startego, żółtego sera, aby ser się lekko rozpuścił. - Wzbogacone o farsz naleśniki składać do środka - w ruloniki albo w koperty i jeszcze gorące podawać do stołu. Smacznego!

Źródło: prawy.pl

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną