Epidemia w Wielkiej Brytanii. Wirus kryje się w sałacie!
Jak poinformowała Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowotnego (UKHSA) w Wielkiej Brytanii nie dzieje się za dobrze, a epidemia została już potwierdzona. Dodano również, że w ciągu 28 dni zmarły już dwie osoby jednak prawdopodobnie tylko "jeden z tych zgonów jest prawdopodobnie związany z zakażeniem szczepem STEC."
Jak się okazuje chodzi tu o epidemię bakterii E.coli, która staje się w Wielkiej Brytanii coraz bardziej niebezpieczna. Dodano także, że źródłem epidemii są liście sałaty w niektórych paczkowanych kanapkach.
Agencja ds. Bezpieczeństwa Zdrowia Wielkiej Brytanii (UKHSA) podała wczoraj, że kolejnych 19 osób zachorowało w wyniku wybuchu epidemii Escherichia coli (STEC) wytwarzającej toksynę Shiga.
Spośród potwierdzonych przypadków STEC 182 ma miejsce w Anglii, 58 w Szkocji, 31 w Walii i 4 w Irlandii Północnej. Według informacji pozyskanych od 249 pacjentów dowiedzieć się można, że 49% osób zostało hospitalizowanych, a 2 osoby z chorobami współistniejącymi zmarły.
O epidemii po raz pierwszy dowiedziano się 22 maja w ramach rutynowego nadzoru UKHSA. Zdaniem UKHSA prawdopodobnym źródłem wybuchu epidemii jest rodzaj sałaty, który znajduje się w gotowych kanapkach choć sprawa ta cały czas jest badana.
„To nadal złożone dochodzenie i nadal współpracujemy z odpowiednimi firmami i władzami lokalnymi, aby zapewnić podjęcie niezbędnych kroków w celu ochrony konsumentów”
— powiedział Darren Whitby, szef ds. incydentów w UK Food Standards Agency w komunikacie opublikowanym w mediach społecznościowych.
"Chociaż jesteśmy przekonani, że prawdopodobne źródło epidemii jest powiązane z sałatą, trwają prace mające na celu potwierdzenie tego i zidentyfikowanie przyczyny pierwotnej epidemii z plantatorami, dostawcami i producentami, aby można było podjąć działania zapobiegające ponownemu wystąpieniu choroby”
-dodano.
Przypomnijmy, że zakażenie STEC może powodować ciężką, czasami krwawą biegunkę, skurcze żołądka, wymioty i gorączkę.
Źródło: Redakcja