Sprawdź, czy jesz robaki. Mogą już być w twoim chlebie
Pierwszego lutego weszło w życie rozporządzenie Komisji Europejskiej, które zezwoliło na stosowanie w przemyśle spożywczym mączki z larw mącznika młynarka. Można ją dodawać do chleba, makaronów i innych artykułów spożywczych.
Dodawanie proszku z larw mącznika do produktów spożywczych możliwe jest dzięki temu, że obowiązuje rozporządzenie wykonawcze Unii Europejskie 2025/89 z 20 stycznia 2025 roku. Robaki mogą być już częścią chlebów, bułek, ciast, makaronów, produktów z ziemniaków, serów, musów owocowych i warzywnych.
Jeśli produkty z mącznikiem są zapakowane na ich etykietach powinna pojawić się informacja, że zawierają proszek z larw Tenebrio molitor poddany obróbce UV. W przypadku pieczywa luzem osoby zainteresowane powinny poprosić sprzedawcę o podanie składu.
Na opakowaniach pojawić mogą się też informacje, że produkty zawiera Acheta domesticus, czyli mąkę ze świerszcza domowego lub Locusta migratoria – szarańczy wędrownej.