Ciastka cynamonowe - po ich zjedzeniu nic nikomu nie dolega, ale UE zakaże produkcji, bo są niezdrowe!

0
0
0
/

Z powodu wejścia w życie unijnych regulacji, duńscy piekarze mogą stracić możliwość produkcji tradycyjnych świątecznych rolek cynamonowych, które są obecne na tamtejszych stołach od 200 lat.

 

Duńska agencja bezpieczeństwa żywnościowego zamierza wdrożyć unijne przepisy, które ograniczą do 15 mg na kilogram obecność kumaryny w wyrobach cukierniczych. Uderzy to w piekarzy zajmujących się wyrobem kanelsneglerów, czyli tradycyjnych ciastek, przygotowywanych zazwyczaj na święta, ponieważ ilość ta jest w nich przekraczana. Co ciekawe podobne wypieki robione w Szwecji (pod nazwą kanenbullar) zostały tam wpisane na listę potraw regionalnych, dlatego limit dla nich wynosi 50 mg na kilogram i nic nie zagraża ich dalszej produkcji.

 

Według unijnych norm (które budzą również dyskusje wśród naukowców) dopuszczalna dzienna dawka kulmaryny dla jednej osoby to 0,1 mg na kilogram masy ciała.

 

Jak zauważa Paul Nuttall z Partii Niepodległości Zjednoczonego Królestwa, człowiek prędzej zmarłby na skutek otyłości przy jedzeniu duńskich ciastek, niż zagrożenie dla jego zdrowia stworzył by nadmiar kumaryny.

 

Jakub Klimkowicz

za: Daily Telegraph

Źródło: prawy.pl

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną