Odkupienie Win to firma zajmująca się importem win, dostarczaniem ich do lokali, sprzedażą detaliczną i szkoleniami. Wszystko to sprzyja rozwojowi kultury konsumpcji wina w naszym kraju. Stacjonarny sklep i restauracja firmy znajduje się na placu Czesława Niemena 1 na warszawskim artystycznym Żoliborzu.

 

Jak można przeczytać na facebookowy profilu firmy „Odkupienie Win to miejsce ze świetną kuchnią oraz idealnym pairingiem. Dzięki współpracy naszego szefa kuchni oraz sommelierów łączymy wino z jedzeniem, nie ustając w poszukiwaniu zaskakujących i dających satysfakcję połączeń. Nasze menu opiera się na świeżych, sezonowych produktach, zmieniających się cyklicznie specjałach. Staranna selekcja pozwala wypełnić Odkupienie Win jedynie najlepszymi etykietami z całego świata. Każde wino, które znajduje się w naszej ofercie, pochodzi z własnego importu, karta win obejmuje kilkaset pozycji, którą stale rozwijamy i poszerzamy. Odkupienie Win to również sklep, więc niezależnie od tego, czy delektujesz się winem na miejscu, czy zabierasz swoją ulubioną butelkę do domu, płacisz cenę detaliczną.

 

W artykule na „Portalu Spożywczym" poświęconym Odkupieniu Win można przeczytać, że „Chcemy, żeby Polacy nauczyli się cieszyć winem. Poznawali nowe smaki, mówili, z czym im się kojarzy to, co mają w kieliszku. Degustacja ma mieć wymiar nie tylko edukacyjny, ale przede wszystkim dawać przyjemność".

 

Jak można przeczytać na Wikipedii „Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji (przekształcania winogron w wino). Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mogą to być wina musujące lub niemusujące. Nauką zajmującą się produkcją wina jest enologia. (...)

 

Nie zawsze wyraz wino odnosi się do fermentowanego napoju pozyskanego z winogron, owoców winorośli właściwej. Istnieje wiele rozmaitych win wyprodukowanych z innych owoców, także tropikalnych. Czasami termin wino stosuje się również w odniesieniu do napojów sporządzonych z surowców zawierających skrobię, których sposób produkcji bardziej przypomina produkcję piwa niż wina. Jest to przykładowo wino ryżowe czy barley wine (wino jęczmienne), jeden ze stylów piwa. Jednakże wyraz wino użyty bez doprecyzowania, z jakich owoców je wyprodukowano, odnosi się domyślnie do wina produkowanego wyłącznie z winogron. (...)

 

Nie istnieje żaden powszechnie uznany system klasyfikacji win. Ze względu na zawartość alkoholu wina można podzielić na wina stołowe, o zawartości alkoholu zwykle w granicach 9–15% obj., oraz wina wzmacniane, osiągające zwykle 17–22% w wyniku dodatku destylatu. (...)


W kategorii win stołowych mieści się najwięcej win. Najstarszy podział tych win opiera się na ich barwie i jednocześnie pokrywa się z różnicami w produkcji, zastosowaniu i cechach charakterystycznych:

  • wina czerwone (zwykle bardziej cierpkie, wytrawne),
  • wina białe (zwykle bardziej kwasowe, o różnym poziomie słodyczy)
  • wina różowe (pośrednie)[14].

 

Białe wina o kwasowym charakterze są zwykle spożywane do posiłków; niektóre nadają się do dojrzewania w dębinie, natomiast słodkie spożywa się raczej osobno (np. wina późnego zbioru, botrytyzowane, wina lodowe). Współczesne wina czerwone są zazwyczaj wytrawne, podawane do posiłku. Wina dojrzałe bywają spożywane poza posiłkiem, charakteryzują się gładkością i równowagą. Większość win czerwonych nadających się do dłuższego dojrzewania świetnie dojrzewa w dębinie.


W przykładowym podziale win białych można wyróżnić:

  • wytrawne z owocowymi i kwiatowymi nutami zapachowymi (np. niemieckie rieslingi),
  • wytrawne, dobrze zbudowane, dojrzewające w dębinie (np. białe burgundy),
  • półwytrawne z owocowymi i kwiatowymi nutami zapachowymi (np. wina z późnego zbioru z regionu Mozeli),
  • słodkie, produkowane z winogron porażonych szlachetną pleśnią (np. sauternes).

 

Przykładowy podział win czerwonych obejmuje:

  • delikatne wina, stosunkowo mało aromatyczne i mało wyraziste (np. włoski merlot)
  • łagodne wina o wyraźnie owocowym aromacie i niskiej zawartości garbników (np. australijski shiraz)
  • rześkie przyprawowe wina, o solidnej strukturze i intensywnym zapachu i smaku, często z nutami przypraw (np. wina z Corbières)
  • potężne wina, o ciężkiej strukturze, intensywne (np. cabernet sauvignon z Napa Valley). (...)

 

Słodkie wina deserowe spożywa się do lub zamiast deseru. Często mają dużą kwasowość jako przeciwwaga dla sporej słodyczy. Należą tu wina lodowe i niektóre wina wzmacniane, np. porto. Wina na aperitif mają za zadanie zaostrzyć apetyt przed posiłkiem. Mogą do tego celu służyć wytrawne wina wzmacniane jak sherry fino, wytrawne wermuty czy też szampan.

 

Wino odmianowe to wino opisane nazwą głównej odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane. Niektóre wina odmianowe powstają wyłącznie z jednej odmiany, inne są mieszanką, w której jedna dominuje. Procentowa zawartość dominującej odmiany jest określona przez prawo – na przykład w Kalifornii jest to 75%, w Australii i krajach Unii Europejskiej – 85%. Wina takie produkuje się, między innymi, w Alzacji.

 

Wino rocznikowe to wino wyprodukowane z winogron zebranych w danym roczniku (według regulacji UE przynajmniej w 85%). Dany rocznik może być postrzegany jako zły lub dobry, co przekłada się na jakość wina. Na rocznikowe i nierocznikowe często dzieli się szampany.

 

Vin primeur lub nouveau to młode wino przeznaczone do spożycia w przeciągu roku od wyprodukowania. Jest zazwyczaj lekko zbudowane, o niskiej zawartości alkoholu. Znanym przykładem jest beaujolais nouveau".

 

Jan Bodakowski