Zamiast mięsa będziemy jeść robaki? UE uznaje larwy za jedzenie!

0
0
0
/ źródło: Pixabay

Rada Unii Europejskiej podjęła decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (łac.Tenebrio molitor) do katalogu produktów „nowej żywności”. Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów.

Wtorkowa decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu tego roku, że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”. Specjał ten nie jest jednak wskazany dla wszystkich. U osób uczulonych na krewetki i roztocza może on wywołać reakcję alergiczną.

Mącznik młynarek występuje zazwyczaj w produktach żywnościowych, np. w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża i mąki. Jego larwy osiągają rozmiar do 30 mm. 

Termin „nowa żywność” (novel food) oznacza produkty, które nie były stosowane na szeroką skalę w UE w celach konsumpcyjnych przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r. Może to być np. żywność nowoopracowana lub „innowacyjna” bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji. Do nowej żywności zalicza się również tradycyjną żywność pochodzącą z państw trzecich, tj. spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej, która nie została wprowadzona do obrotu na rynek unijny na masową skalę.

Larwa mącznika młynarka jest pierwszym owadem w katalogu „nowej żywności”, prowadzonym przez Komisję Europejską.

Źródło: l24.lt

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną