Przepis na makaron z kurczakiem i kurkami

0
0
0
/

Makaron kojarzy nam się z reguły z kuchnią włoską bogatą w zioła, oliwę z oliwek czy pomidory. A co jeśli połączymy makaron z grzybkami i kurczakiem? Robi się wówczas mniej włosko, ale równie smacznie. Poniżej przedstawiamy świetny przepis na wyborne danie makaronowe z kurkami i kawałkami kurczaka, którego wykonanie nie zabiera dużo czasu, a efekt końcowy jest za każdym razem równie doskonały.

Podstawowe informacje o makaronie z kurkami i kurczakiem

Danie z makaronem, kurkami i kurczakiem jest łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga wielu składników, jest bardzo sycące i oryginalne smakowo. Świeża natka pietruszki podkreśla aromat potrawy, a czosnek i cebula dodają wyrazistego smaku.

Ilość porcji

W przepisie podajemy ilość składników wystarczającą na wykonanie dwóch porcji dania. W celu przygotowania większej porcji należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

Typ potrawy

Potrawa ta nadaje się na drugie danie lub kolację. Może być też serwowana w formie przystawki. Ważne, by podawać ja ciepło. Makaron z kurczakiem i kurkami jest dobrym rozwiązaniem na imprezę czy spotkanie rodzinne lub w gronie znajomych.

Składniki

  • 100 g makaronu typu wstążki lub rurki
  • 200-250 g kurek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • mała cebulka (nie czerwona)
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie szczypta pieprzu lub paptryczki chili

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente).

2. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę o boku około 2 cm.

3. Rozgrzej patelnię z oliwą i masłem.

4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni.

5. Dodaj kurczaka i przypraw solą. Smaż około 4 minuty. Dodaj kurki i smaż kolejne 3 minut na dużym ogniu.

6. Wlej śmietanę i dodaj skrojoną natkę pietruszki. Wymieszaj i zagotuj.

7. Dodaj odcedzony makaron. Wymieszaj wszystko bardzo delikatnie. Sos powinien być gęsty.

8. Całość można posypać grubiej skrojoną natką pietruszki dla ozdoby i wzmocnienia aromatu.

Podsumowanie

Gotowe danie należy podawać na ciepło w półmisku lub indywidualnie na płaskich talerzach. Jeśli preferujecie bardziej doprawione potrawy, warto na koniec całość doprawić świeżo mielonym pieprzem lub dodać troszkę papryczki chili. Jeśli sos nie zgęstniał dostatecznie, to należy go dłużej trzymać na ogniu. Po kilku dodatkowych minutach powinien być idealny. Jeśli lubiecie szpinak, tę samą potrawę można wykonać ze szpinakiem, dodając go na patelnię po podsmażeniu kurek (100 g szpinaku). Smacznego!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu - źródło informacji o mięsie indyczym.

Źródło: Redakcja

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną