ZASKAKUJĄCE odkrycie naukowców ws. COVID-19! Chodzi o...

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych zbadali pewną kwestię dotyczącą COVID-19. Zobacz koniecznie o czym mowa.
W czasopiśmie „Chemical Senses” pojawiły się ostatnio wyniki badań naukowców ze Stanów Zjednoczonych. Badano kwestię utraty smaku wśród osób chorujących na COVID-19. Zbadano sporo osób. Wśród badanych 32 918 osób zgłosiło utratę smaku. Tak, więc wywnioskowano, że " około 4 na 10 pacjentów z COVID-19 doświadcza tego objawu."
Samoopis jest bardziej subiektywny i dokonuje się go poprzez kwestionariusze, wywiady, dokumentację medyczną. Na drugim biegunie mamy bezpośrednie pomiary smaku. Te są zdecydowanie bardziej obiektywne, a przeprowadza się je za pomocą zestawów testowych, zawierających różne słodkie, słone, czasem gorzko-kwaśne roztwory podawane uczestnikom w postaci np. kropli lub sprayów
-napisała w czasopiśmie dr Mackenzie Hannum.
Przede wszystkim nasze badanie wykazało, że utrata smaku jest prawdziwym, wyraźnym objawem COVID-19, którego nie należy wiązać z utratą węchu. Tym bardziej, że istnieje ogromna różnica w sposobach leczenia tych dwóch objawów
-dodał inny naukowiec zaangażowany w badanie - dr Vicente Ramirez.
Teraz nadszedł czas, by dowiedzieć się, dlaczego COVID-19 tak silnie wpływa na smak i zacząć odwracać lub naprawić straty, które powoduje
-puentują naukowcy.
Co sądzicie na temat tych badań?
Źródło: nczas.com