Chłodnik litewski - prawdziwe niebo w ustach!

0
0
0
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski / YouTube (SmakowiteDania)

Na upalne dni tradycyjny chłodnik to potrawa wprost wymarzona – i schładza i jest pożywna, a jej przygotowanie nie musi być aż tak skomplikowane. Choć wymaga chwili czasu. Lato to pełnia sezonu na pyszne, świeże warzywa, które nigdy nie smakują tak jak właśnie teraz. Właśnie teraz warto z nich najbardziej korzystać.

Tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, na zsiadłym mleku, z dodatkiem ogórka, koperku i szczypiorku. Bardzo smaczny i przyjemnie chłodzący, przechowywany w lodówce długo zachowuje świeżość. Wersja chłodnika litewskiego jest przygotowywana z dodatkiem awokado i rzodkiewki.

SKŁADNIKI

4 PORCJE

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami

  • 500 ml rosołu lub bulionu

  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka

  • 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 małe ogórki gruntowe

  • 1/2 ząbka czosnku

  • 1 łyżeczka octu

RZYGOTOWANIE

  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.

  • Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).

  • Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.

  • Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków.

PROPOZYCJA PODANIA

4 jajka ugotowane na twardo / starte obrane ogórki / ugotowane młode ziemniaki

Tradycyjnie chłodnik litewski podawało się go z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub z pokrojoną pieczenią cielęcą.

Źródło: kwestiasmaku.com

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną