Świąteczne przysmaki
Święta to także kuchnia. W ostatnich latach kilka przepisów zyskuje na popularności.
- Kwadraciki kakaowe bez pieczenia
Przysmak jest nie tylko sycący, ale jeszcze można zaoszczędzić energię elektryczną nie używając przy jego przygotowaniu piekarnika. Kwadraciki nie zawierają mąki, glutenu, nabiału, jajek, ani orzechów, co na pewno ucieszy alergików. Jedną szklankę daktyli i rodzynek bez pestek moczymy w ciepłej wodzie przez około trzydzieści minut (można też namoczyć je w winie czerwonym lub białym). Następnie wysuszone bakalie blendujemy z kakao, płatkami owsianymi i najlepiej orzechami (włoskimi, ziemnymi , migdałami – wykorzystajmy te, które mamy). Razem dodane suche składniki (płatki owsiane i orzechy) powinny zająć około trzy czwarte szklanki. Kakao dodajemy w ilości około jednej czwartej szklanki. Masę przekładamy do małej formy do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy masa zastyga w zamrażalniku, blendujemy dwa dojrzałe lub nawet lekko przejrzałe banany, cztery łyżki dowolnego masła orzechowego, cztery łyżki miodu (można zastąpić dowolnym syropem, chociaż zmieni to smak - niekoniecznie na gorsze) i jeszcze raz jedną czwartą szklanki kakao. Tak powstałą gęstą polewę przekładamy na zastygającą masę i całość wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny. Po tym czasie przekąskę wyjmujemy, kroimy w małe kwadraciki i szczęśliwi zjadamy. Jeśli nie zjemy od razu wszystkiego, możemy przechowywać resztę pyszności w lodówce.
2. Rolada kokosowa bez pieczenia
Do rolady musimy przygotować 170 gram krakersów (dowolnych, ale jeśli chcemy jeść zdrowo, to w sklepach są wersje bezglutenowe, razowe, gryczane i inne), łyżkę - dwie miodu lub zdrowego syropu, dwie - trzy łyżki wody, jedną łyżkę kakao i jedną łyżkę kawy mielonej. Do nadzienia wystarczy 100 gramów kokosa (wiórków kokosowych) i łyżka miodu lub zastępnika. Krakersy miksujemy „na mąkę” w blenderze, dodajemy miód, kakao, kawę, i wodę. Powstałe ciasto zagniatamy ręcznie. Masę do nadzienia przygotowujemy miksując kokos z miodem aż do uzyskania kremowej konsystencji (może to zająć sporo czasu). Na koniec do masy można dodać wybrany aromat naturalny, czy dodatki według własnego uznania (cytrynę, wanilię, cynamon, inne). Następnie ciasto rozwałkowujemy w prostokąt między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, rozprowadzamy masę kokosową i ostrożnie zwijamy całość w roladę. Po minimum ośmiu godzinach (najlepiej po prostu zostawić na noc) w lodówce, roladkę kroimy i zjadamy. Oczywiście masę kokosową możemy zastąpić czym chcemy - masą daktylową z przyprawami piernikowymi (namoczone i wygotowane daktyle i rodzynki zmiksowane na gładko z przyprawą do piernika), czy dowolną inną.
3. „Kulki mocy” bez pieczenia
Czyli domowe rafaello. Można je robić w wielu różnych kombinacjach zależnie od upodobań i możliwości. Największą popularnością cieszą się piernikowe, śliwkowe i daktylowe. Do pierwszych potrzebujemy jedną czwartą szklanki migdałów, jedną czwartą szklanki innych orzechów (pekan, brazylisjkie, laskowe, włoskie - wszystkie będą dobre, chociaż będą różnić się smakiem), około 50 gram suszonych daktyli lub rodzynek, przyprawy do piernika, łyżki-dwóch musu jabłkowego i kawałka świeżego imbiru. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Jeśli potrzeba dodajemy odrobinę wody. Formujemy kulki, możemy obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub dowolnej posypce, wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny i zajadamy się wysoko odżywczymi pysznościami. W wariancie śliwkowym blendujemy szklankę suszonych śliwek, pół szklanki namoczonych w wodzie migdałów, pół szklanki wiórków kokosowych i pół szklanki płatków owsianych, oraz łyżeczkę cynamonu. W przypadku daktylowych kulek miksujemy szklankę namoczonych daktyli (opcjonalnie z rodzynkami), dwie lub więcej łyżki kakao, szczyptę lub więcej cynamonu i pół szklanki dowolnych orzechów i nasion. Podane ilości starczają na około 10-12 kulek. Przepisy można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co mamy do dyspozycji - pilnując tylko właściwej konsystencji kulkowego ciasta, pozwalającego na ulepienie kuleczek.
4. Sernik na zimno z galaretką
Jedno z najprostszych i najtańszych ciast - jednak całkiem reprezentacyjnych i smacznych. Przygotowujemy dwie zwykłe galaretki z proszku, kiedy gęstnieją mieszamy je według uznania z serkiem homogenizowanym, bitą śmietaną czy jogurtem waniliowym. Wylewamy na przygotowane wcześniej biszkopty, herbatniki lub gotowy biszkoptowy spód do ciast. Całość przykrwmy wybraną polewą, bitą śmietaną, owocami czy posypką – wedle gustu. Można też wymieszać jedną galaretkę z serkiem, a drugą przykryć masę tworząc w ten sposób dwuwarstwowe ciasto. Sernik może zastąpić wymyślne ciasta i torty, a jego prostota wykonania i taniość składników są dużym atutem.
5. Krem cytrynowy
Zamiast galaretki możemy też przygotować zdrowy i oryginalny krem cytrynowy, który świetnie nada się jako nadzienie, polewa, czy smarowidło do kanapek. Wystarczy sok z trzech cytryn i łyżeczkę startej skórki (jedna cytryna) dodać do wcześniej zmieszanych i gotujących się (gotując na średnim ogniu ciągle mieszać aż zgęstnieją!) dwóch łyżek mąki ziemniaczanej i trzech łyżek miodu (lub innego słodzika). Następnie do masy dodać cztery żółtka. Taką mieszankę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez dwie minuty i całość przekładamy do szczelnego pojemniczka przechowywanego w lodówce. Cytryny można zastąpić limonkami lub pomarańczami.
6. Bezy z ciecierzycy z musem jabłkowym
Na koniec pyszny przepis z jednych z tańszych owoców – jabłek i wody po gotowaniu ciecierzycy. Mus z ugotowanych jabłek, czy innych owoców przygotujemy gotując wybrane pokrojone owoce i bakalie w wodzie, do której dodajemy po wcześniejszym podgotowaniu owoców łyżkę - dwie (lub więcej) mąki ziemniaczanej. Gotujemy do zgęstnięcia. Z dodatkiem śmietanki, bitej śmietany czy zmiksowanego lub nie słodkiego serka lub jogurtu będzie to pyszne danie. Mus ten świetnie smakuje także z bezami.
Bezy możemy zrobić z wody po ciecierzycy - wystarczy do wody pozostałej z jednej puszki ciecierzycy dodać łyżeczkę soku z cytryny i około pół szklanki cukru lub innego suchego słodzika. Ubijamy na sztywno (trwa to troszkę dłużej niż w przypadku białek) i pieczemy około godziny w 130 stopniach. Im mniejsze będą, tym szybciej będą gotowe. Takie bezy przełożone z musem jabłkowym smakują jak poezja.
Co łączy te przepisy?
Zdrowe słodkości często bazują na prostych dostępnych w większości sklepów składnikach - płatkach owsianych, ryżu, wiórkach kokosowych, owocach sezonowych, suszonych owocach i orzechach (te może czasami bywają drogie, ale często można zastąpić je też nieco tańszymi nasionami i rodzynkami). Co więcej, gotując zdrowo zadbamy także o nasze portfele oszczędzając w efekcie na wizytach u specjalistów i drogich lekach oraz suplementach. Przysmaki dadzą nam i naszym najbliższym potrzebne witaminy i minerały, a także poczucie luksusu i możliwości popróbowania nowych smaków. A dla niektórych będzie to także miła odmiana na naszych stołach, a może inspiracja i wzór dla pozostałych członków rodziny i naszych gości? Pamiętajmy, że czas przygotowań to także piękny moment na wspólne zabawy w kuchni do których warto zaprosić dzieci, by wpajać im dobre zwyczaje kulinarne już od najmłodszych lat.
Ten artykuł ukazał się w miesięczniku Moja Rodzina. Zachęcamy do prenumeraty.
Źródło: Marta Chachul