Ksylitol vs cukier – jakie są różnice i dlaczego warto wybierać ksylitol?

Osoby szukające zamiennika dla białego cukru mają stosunkowo duży wybór różnego rodzaju słodzików. Szczególną popularnością cieszy się jednak ksylitol, czyli popularny cukier brzozowy. Czym dokładnie różni się on od zwykłego cukru i z jakiego powodu warto wybrać właśnie ksylitol brzozowy?
Czym jest ksylitol?
Ksylitol, który często nazywany jest cukrem brzozowym, wbrew swojej obiegowej nazwie nie jest produkowany z brzozy. Obecnie do jego produkcji wykorzystuje się głównie kukurydzę, a rzadziej inne drzewa liściaste. Jak wygląda ksylitol cukier brzozowy? Wizualnie praktycznie niczym nie różni się od zwykłego białego cukru — jest to biały, krystaliczny proszek bez żadnego zapachu. Oczywiście smakowo także jest podobny do cukru i charakteryzuje się stosunkowo dużą słodkością pozbawioną jakiegokolwiek posmaku. Wspomnieć również trzeba, że ksylitol doskonale rozpuszcza się w wodzie, jest odporny na działanie wysokich temperatur, a dodatkowo nie karmelizuje się jak zwykły cukier.
Różnice między ksylitolem a cukrem
Ksylitol i cukier łączy wiele cennych właściwości, takich jak podobna konsystencja oraz smak. Znacznie ciekawsze są jednak istniejące pomiędzy nimi różnice, które sprawiają, że coraz więcej osób rezygnuje ze stosowania białego cukru. Czym dokładnie wyróżnia się ksylitol?
Powszechnie wiadomo, jak negatywnie cukier wpływa na zęby — jest główną przyczyną powstawania próchnicy. W przypadku ksylitolu mechanizm jest zupełnie odwrotny, gdyż cukier brzozowy ma działanie przeciwpróchnicze. Jak to możliwe? Hamuje on namnażanie się w jamie ustnej bakterii, które odpowiedzialne są powstawanie ubytków w szkliwie, a dodatkowo poprawia pH w ustach. Co ciekawe, dzięki temu, że ksylitol ogranicza ilość bakterii, jego spożywanie wyraźnie wpływa na poprawę ogólnej odporności organizmu i zapobiega przeziębieniom. Cukier brzozowy bardzo często polecany jest cukrzykom, a także osobom z nadwagą. Posiada on wyjątkowo małą kaloryczność, a także niski indeks glikemiczny.
Dlaczego warto wybierać ksylitol brzozowy?
Na rynku dostać można kilka ciekawych zamienników dla białego cukru. Spośród nich ksylitol jest jednak zdecydowanie najlepszą propozycją. Wiele osób eksperymentuje ze stewią, lecz szybko wracają do cukru z powodu nieco gorzkiego smaku stewii. Równie nietrafionym wyborem bywa erytrol, który w pewnych sytuacjach może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Nie tylko może powodować problemy żołądkowe u pewnych osób, lecz dodatkowo zwiększa ryzyko zawału, a także zakrzepicy.
Z jakiego powodu ksylitol jest zatem najlepszą propozycją? Posiada wszystkie najważniejsze zalety białego cukru, a jednocześnie jest pozbawiony jego największych wad. Świetnie smakuje i może być szeroko stosowany w kuchni, a jednocześnie jest zdrowy i może być spożywany niemal przez każdego, nawet osobę chorą na cukrzycę.