Zaprezentujemy najciekawsze i unikalne przepisy, które są łatwe do przygotowania. Składniki są proste i dobrze znane, ale smak jest... po prostu wspaniały!

 

Pyszne ciasto marchewkowe z migdałami

Miękkie i słodkie ciasto marchewkowo-migdałowe. Idealne na śniadanie lub kawę!

Zrobić ciasto w niecałe półtorej godziny.

Składniki:

Do ciasta:

marchewki: 250 gramów

migdałów: 200 gramów

mąka: 75 gram

cukier: 300 gram

proszku do pieczenia: 16 gram

jajka: 5

skórka z 1 cytryną

 

Do kremu:

twaróg lub twarogu lub mascarpone: 350 gramów

tłusta śmietana: 3 łyżki

cukier: 100 gram

cukier waniliowy: 1 saszetka

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu/ mikserze.

  2. Podzielić jajka na białka i żółtka. W oddzielnej miseczce ubić na idealnie sztywną pianę białka, dodać cukier.

  3. Dodać ubite żółtka z orzechami, marchewką, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z 1 cytryną.

  4. Przyprawić ubite białka szczyptą soli i bardzo ostrożnie wprowadź do masy.

  5. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy (nasmaruj 24 cm foremkę olejem), wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut. (do suchego patyczka).

  6. Po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik, wyciągaj ciasta i od razu go odwrócić. (aby nie spadł)

  7. Utrzeć ser śmietankowy z cukrem i cukrem waniliowym (trochę kwaśnej śmietany).

  8. Pokroić ciasto na dwie części, posmarować pierwszą część, potem drugą część, następnie – wierzch i boki.

 

 

Sałatka jarzynowa

Szybko, zdrowo i bardzo smacznie... Czy może być coś lepszego niż sałatka?

 

Składniki:

ziemniaki: 6 średnie

marchewki: 3 duże

pietruszki: 3 małe

kukurydza dobrej jakości: 1 puszka

ogórki kiszone: 6 średnich

szczypiorek: 2 pęczek

jajka: 3 duże

majonez dobrej jakości: 4 - 5 łyżek

zalewy z ogórków: 3 - 4 łyżki

sól

czarny pieprz

 

Gotowanie jest bardzo proste:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.

  2. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.

  3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.

  4. Osączyć kukurydzę z zalewy.

  5. Ogórki pokroić w drobniejszą kosteczkę niż warzywa.

  6. Szczypior posiekać.

  7. Wszystko razem wymieszać delikatnie z majonezem.

  8. W razie potrzeby możecie dodać więcej soli i pieprzu. Pamiętajcie jednak o tym, że warto dodawać przyprawy po troszeczku a następnie smakować i decydować o tym, czy jeszcze czegoś nam brakuje.

  9. Na zakończenie odstawić na parę godzin do lodówki.

 

Spróbujecie ich we własnym domu? Smacznego!