Chcecie spróbować czegoś nowego w swojej kuchni? Unikalnie polskie przepisy dla ciekawskich!
Często jemy tradycyjne potrawy przygotowane dla nas przez nasze matki i babcie... Ale przychodzi czas, kiedy chcemy spróbować czegoś nowego i wyjątkowego na śniadanie lub kolację.
Zaprezentujemy najciekawsze i unikalne przepisy, które są łatwe do przygotowania. Składniki są proste i dobrze znane, ale smak jest... po prostu wspaniały!
Pyszne ciasto marchewkowe z migdałami
Miękkie i słodkie ciasto marchewkowo-migdałowe. Idealne na śniadanie lub kawę!
Zrobić ciasto w niecałe półtorej godziny.
Składniki:
Do ciasta:
marchewki: 250 gramów
migdałów: 200 gramów
mąka: 75 gram
cukier: 300 gram
proszku do pieczenia: 16 gram
jajka: 5
skórka z 1 cytryną
Do kremu:
twaróg lub twarogu lub mascarpone: 350 gramów
tłusta śmietana: 3 łyżki
cukier: 100 gram
cukier waniliowy: 1 saszetka
Przygotowanie:
-
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu/ mikserze.
-
Podzielić jajka na białka i żółtka. W oddzielnej miseczce ubić na idealnie sztywną pianę białka, dodać cukier.
-
Dodać ubite żółtka z orzechami, marchewką, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z 1 cytryną.
-
Przyprawić ubite białka szczyptą soli i bardzo ostrożnie wprowadź do masy.
-
Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy (nasmaruj 24 cm foremkę olejem), wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut. (do suchego patyczka).
-
Po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik, wyciągaj ciasta i od razu go odwrócić. (aby nie spadł)
-
Utrzeć ser śmietankowy z cukrem i cukrem waniliowym (trochę kwaśnej śmietany).
-
Pokroić ciasto na dwie części, posmarować pierwszą część, potem drugą część, następnie – wierzch i boki.
Sałatka jarzynowa
Szybko, zdrowo i bardzo smacznie... Czy może być coś lepszego niż sałatka?
Składniki:
ziemniaki: 6 średnie
marchewki: 3 duże
pietruszki: 3 małe
kukurydza dobrej jakości: 1 puszka
ogórki kiszone: 6 średnich
szczypiorek: 2 pęczek
jajka: 3 duże
majonez dobrej jakości: 4 - 5 łyżek
zalewy z ogórków: 3 - 4 łyżki
sól
czarny pieprz
Gotowanie jest bardzo proste:
-
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
-
Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
-
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
-
Osączyć kukurydzę z zalewy.
-
Ogórki pokroić w drobniejszą kosteczkę niż warzywa.
-
Szczypior posiekać.
-
Wszystko razem wymieszać delikatnie z majonezem.
-
W razie potrzeby możecie dodać więcej soli i pieprzu. Pamiętajcie jednak o tym, że warto dodawać przyprawy po troszeczku a następnie smakować i decydować o tym, czy jeszcze czegoś nam brakuje.
-
Na zakończenie odstawić na parę godzin do lodówki.
Spróbujecie ich we własnym domu? Smacznego!
Źródło: Redakcja