WHO ostrzega przed stosowaniem słodzików zamiast cukru
„Nie używaj substytutów cukru, jeśli próbujesz schudnąć”, głoszą nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia.
WHO stwierdziła, że systematyczny przegląd dostępnych dowodów sugeruje, że stosowanie bezcukrowych substancji słodzących "nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych lub dzieci".
Przegląd wskazał również, że mogą istnieć "potencjalne niepożądane skutki" wynikające z długoterminowego stosowania substytutów cukru, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych.
"Zastępowanie wolnych cukrów NSS nie pomaga w kontroli wagi w dłuższej perspektywie. Ludzie muszą rozważyć inne sposoby zmniejszenia spożycia wolnych cukrów, takie jak spożywanie żywności z naturalnie występującymi cukrami, jak owoce, lub niesłodzone jedzenie i napoje" - powiedział w komunikacie Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności.
"NSS nie są podstawowymi czynnikami dietetycznymi i nie mają wartości odżywczej. Ludzie powinni całkowicie ograniczyć słodycze w diecie, zaczynając od wczesnego okresu życia, aby poprawić swoje zdrowie".
Zalecenie obejmuje niskokaloryczne lub bezkaloryczne syntetyczne środki słodzące i naturalne ekstrakty, które mogą lub nie mogą być modyfikowane chemicznie, takie jak acesulfam K, aspartam, advantame, cyklamaty, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii.
Źródło: BBC