Hipotonia – schorzenie utrudniające codzienne funkcjonowanie

Zbyt niskie ciśnienie, czyli hipotonia, to schorzenie, które zazwyczaj nie wymaga specjalistycznego leczenia. Ale jest niezwykle uciążliwe. Objawia się ciągłym brakiem energii, ospałością oraz zawrotami głowy. Jednakże włączając do diety niektóre produkty w naturalny sposób można podnieść ciśnienie krwi i znacznie poprawić samopoczucie.
Hipotonia (inaczej hipotensja) to przewlekłe niedociśnienie. Z przewlekłym niedociśnieniem mamy do czynienia wtedy, gdy pomiary regularnie wskazują poniżej 90/60 mmHg u kobiety i 100/70 mmHg u mężczyzny.
Jeżeli hipotonia nie występuje w towarzystwie innych chorób, zazwyczaj nie jest niebezpieczna, a jej przyczyną są obciążenia genetyczne.
Często hipotonia wiąże się z anemią, cukrzycą, padaczką lub niedoczynnością nadnerczy. Nieraz występuje na skutek silnego stresu, a także przyjmowania leków, m.in. psychotropowych i odwadniających (hipotonia wtórna).
Niedociśnienie objawia się przewlekłym osłabieniem i sennością, charakterystyczne są także zawroty głowy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, częste mroczki przed oczami. Chorzy skarżą się na zimne dłonie i stopy, nudności oraz nocne poty. Zdarzają się również zaburzenia rytmu serca. Uciążliwe objawy hipotonii często nasilają się jesienią, gdyż wiążą się ze zmianami pogody.
Hipotonia nie jest zagrożeniem dla zdrowia i życia, jednak jej objawy mogą znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Dlatego należy odżywiać się tak, by w naturalny sposób ciągle podwyższyć ciśnienie krwi i mieć więcej energii. Warto ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych, zastępując je warzywami i owocami.
Bardzo ważne jest picie co najmniej dwóch litrów wody dziennie. Spożywając posiłki w ciągu dnia można obficie je dosalać, ponieważ sól podwyższa ciśnienie krwi. Do diety można też włączyć produkty, które w naturalny sposób dodają energii. Do nich zalicza się: kawa, herbata, sok z buraka. Sok z buraka warto połączyć z innymi warzywami i owocami, by lepiej smakował. Np. bardzo dobra jest mieszanka z soków: 1 buraka, 1 marchewki, 1 jabłka z dodatkiem soku z ½ cytryny.
Ciśnienie podnosi także napar z korzenia imbiru i cytryny, yerba mate, herbata z różeńca górskiego oraz napar z korzenia żeń-szenia. Do zwalczania niedociśnienia można stosować mieszanki ziół. Przy tym pomocny jest lubczyk, majeranek, tymianek.
Ważny jest również sposób odżywiania się – posiłki powinny być niewielkie, ale częste, co uchroni przed nagłym spadkiem cukru we krwi i obniżeniem ciśnienia.
Ale najlepszą metodą na podwyższenie ciśnienia krwi jest regularna aktywność fizyczna i unikanie dłuższego przebywania w jednej pozycji. Dla osób z hipotonią ważne jest również wysypianie się i przebywanie w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, a najlepiej na świeżym powietrzu.
Komfort życia wyraźnie poprawiają regularne masaże całego ciała – zaczynając od kończyn i kierując się w stronę serca. Pacjenci z niedociśnieniem powinni również wystrzegać się palenia papierosów: czynnego i biernego.
Na podst. Interia.pl
Źródło: portal L24.lt