Poradnik zdrowotny. Co warto jeść jesienią?

0
0
0
Co warto jeść jesienią?
Co warto jeść jesienią? / pixabay.com

Co warto jeść jesienią?

Aronia jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C, P, B2, kwasu foliowego i wielu innych cennych dla organizmu substancji. Jej owoce to naturalny lek na przeziębienie i sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Aronia jest również potężnym wsparciem w walce z wieloma poważnymi chorobami, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie czy niedokwaśność żołądka.

Pestki z dyni – zawarte w nich tłuszcze hamują namnażanie się komórek rakowych i wzmacniają pracę układu immunologicznego, zapobiegając rozwojowi nowotworu. Pestki z dyni to także bogate źródło magnezu (w 100 g znajduje się aż 550 mg, co odpowiada za 150 proc. dziennego zapotrzebowania!).

Owoce rokitnika (tzw. oblepicha) są najbogatszym naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 7, który wspiera prawidłową pracę mózgu i opóźnia procesy starzenia. Rokitnik ma w swoim składzie ponad 190 składników bioaktywnych, takich jak witamina C (zawiera jej 10 razy więcej niż pomarańcze!), E, A, K, P i witaminy z grupy B, antyoksydanty, flawonoidy, prowitaminy i mikroelementy (m.in. cynk, wapń, żelazo). Z owoców tej wyjątkowej rośliny możemy zrobić sok, konfitury, nalewki, a także koktajle, zupy oraz desery.

Jabłka to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów niezbędnych dla naszego organizmu. Zawierają pektyny, które pomagają odtruć organizm i utrzymać odpowiednią florę jelitową. Dzięki dużej zawartości błonnika i flawonoidów chronią przed zaparciami i innymi chorobami jelit (w tym również przed rakiem jelita grubego). Oprócz tego, zawierają mnóstwo witaminy C, dzięki czemu skutecznie zapobiegają przeziębieniom i zmniejszają zapadalność na infekcje dróg oddechowych.

Kiszona kapusta jest naturalnym źródłem probiotyków, czyli tzw. dobrych bakterii. Zapewniają one organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, ułatwiają proces trawienia i zwiększają wchłanianie witamin oraz minerałów. Oprócz tego pobudzają produkcję komórek odpornościowych, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu, a przy kuracjach antybiotykami chronią mikroflorę jelitową. Kiszona kapusta to także bogate źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, które dzięki kiszeniu są jeszcze lepiej przyswajalne. Sok z kiszonej kapusty leczy wrzody żołądka i choroby stawów, zapobiega obrzękom.

Rota

 

Źródło: portal L24.lt

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną