Aromat szarlotki od siostry Anastazji posłodzi duszę

Aby nieco okrasić jesienną nudę można ucieszyć domowników np. pysznymi wypiekami, od których nie tylko niebo w gębie, ale i ciepły aromat duszę osłodzi. Najbardziej bodajże popularna w jesieni jest szarlotka.
Podajemy przepis na szarlotkę od siostry Anastazji.
Składniki: 4 szklanki mąki; ok. 2 kg jabłek (może być antonówka); cukier waniliowy; 2 łyżeczki proszku do pieczenia (może być soda); 3 łyżki kwaśnej śmietany; 3 żółtka; ¾ szklanki cukru; 200 g masła; 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie: Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące można podsypywać mąką. Następnie ciasto schładza się w lodówce przez minimum godzinę.
W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Połowę ciasta rozwałkowuje się i wykłada nim spód oraz boki blaszki (blaszkę wcześniej należy posmarować masłem i posypać np. manną). Na cieście układa się jabłka i posypuje cynamonem oraz cukrem waniliowym; ściera się na tarce drugą część ciasta, można też rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy ciasto nakłuwa się widelcem.
Ostatecznie blaszkę z ciastem wkłada się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecze aż nabierze ładnego koloru np. około 35-40 minut.
Gotową do konsumpcji szarlotkę posypuje się cukrem pudrem.
Idealnie pasujący rozmiar blachy na takie pieczywa to 24x28 cm.
Na podst. Interia.pl
Źródło: portal L24.lt