Wideo. Agroturystyka. Poznaj uroki polskiej prowincji

Na targach turystycznych w Nadarzynie wideo wywiadu Mariuszowi Paszko i Janowi Bodakowskiemu udzielił Wiesław Czerniec prezes zarządu Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne", którzy przybliżył zalety agroturystyki w Polsce.
Agroturystyka - Targi Turystyczne Nadarzyn 2019 - rozmawia Jan Bodakowski
Stoisko agroturystyczne na targach było elementem „Odpoczywaj na wsi" realizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne" „jest kreowanie wizerunku obszarów wiejskich, jako turystycznego rynku oferującego zróżnicowane i całoroczne atrakcje. Za obsługę merytoryczną Kampanii odpowiada Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ''Gospodarstwa Gościnne''".
W ramach kampanii wspierana jest agroekoturystyka. Członkowie agroekoturystycznego Stowarzyszenia ECEAT Polska „to przede wszystkim rolnicy zajmujący się produkcją metodami ekologicznymi i specjalizujący się w wytwarzaniu żywności tradycyjnej, a jednocześnie przyjmujący gości w swoich gospodarstwach".
Agroekoturystyczne „gospodarstwa różnią się zarówno ofertą jak i profilem produkcji rolnej, ale łączy je troska o ochronę przyrody i środowiska. (...). Ważnym elementem różniącym" gospodarstwa agroekoturystyczne „od często anonimowych dużych obiektów noclegowych, jest serdeczny kontakt z rodziną gospodarzy oraz smaczne posiłki, w dużej części bazujące na własnych produktach".
W ramach promocji agroturystyki promowane są też zagrody edukacyjne. Zagroda edukacyjna „to przedsięwzięcie prowadzone przez mieszkańców wsi na obszarach wiejskich, gdzie realizowane są przynajmniej dwa cele edukacyjne spośród niżej wymienionych: edukacja w zakresie produkcji roślinnej, edukacja w zakresie produkcji zwierzęcej, edukacja w zakresie przetwórstwa płodów rolnych, edukacja w zakresie świadomości ekologicznej i konsumenckiej, edukacja w zakresie dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej".
Zagrody edukacyjne posiadają „zwierzęta gospodarskie albo uprawy rolnicze przeznaczone do prezentacji dla grup dzieci i młodzieży przyjmowanych w ramach programów szkolnych lub udostępniane jako atrakcja turystyczna dla rodzin z dziećmi i dorosłych podróżujących indywidualnie".
„Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne" powstała w roku 1996 roku. Jest organizacją non-profit o zasięgu ogólnopolskim, patronującą 33 lokalnym i regionalnym organizacjom stowarzyszającym obiekty turystyki wiejskiej. Jej celem jest prowadzenie wszechstronnych działań na rzecz promocji i rozwoju polskiej turystyki obszarów wiejskich. Założenia statutowe są realizowane poprzez ustawiczne szkolenia, wydawnictwa oraz promocje w środkach masowego przekazu.
Jednym z głównych zadań Federacji jest kategoryzacja Wiejskiej Bazy Noclegowej – czyli dobrowolnej oceny obiektów turystyki wiejskiej, przeprowadzanej przez licencjonowanych inspektorów. Celem kategoryzacji jest podnoszenie jakości świadczonych usług, przez obiekty turystyki wiejskiej ich rekomendacja i promocja.
Poprzez swoje działania Federacja pragnie rozwijać pozytywny wizerunek wypoczynku na wsi i promować wypoczynek na łonie natury".
Jak można się dowiedzieć z Wikipedii agroturystyka to „forma wypoczynku w warunkach zbliżonych do wiejskich. Może być połączona z pracą u osoby zapewniającej nocleg. Alternatywne do rolnictwa źródło dochodu mieszkańców wsi.
Ta forma turystyki obejmuje różnego rodzaju usługi, począwszy od zakwaterowania, poprzez częściowe lub całodniowe posiłki, wędkarstwo i jazdę konną, po uczestnictwo w pracach gospodarskich. Polega na wykorzystaniu walorów krajobrazu wiejskiego i uatrakcyjnianiu gościom pobytu udziałem w codziennych zajęciach w gospodarstwie, w tradycyjnym rzemiośle artystycznym (np. haftowanie, szydełkowanie), w obrzędach ludowych oraz w przygotowywaniu potraw regionalnych, połączonym z wypiekiem chleba, wyrobem serów lub wędlin.
Agroturystyka to rodzaj turystyki wiejskiej, znanej w Polsce od dawna jako wczasy pod gruszą. Jest to forma wypoczynku u rolnika, w funkcjonującym gospodarstwie rolnym, gdzie można mieszkać, jadać wspólne posiłki z gospodarzami, uczestniczyć w pracach polowych, obserwować hodowlę zwierząt i produkcję roślin.
Celem agroturystyki jest przeciwdziałanie wyludnieniu wsi i miejscowości górskich, wzrost dochodów ludności miejscowej, wytwarzanie wyrobów pamiątkarskich, wzrost atrakcyjności obszarów wiejskich, wyrażający się we wzroście cen gruntów, a przez to wartości terenów rolnych i wiejskich oraz rozwój infrastruktury wspierającej ekologiczne wzory turystyki".
Jan Bodakowski
Źródło: Prawy TV