Czekolada – przepyszne źródło zdrowia

0
0
0
/

Przed laty istniało przeświadczenie, że lekarstwo musi mieć smak gorzki. Na szczęście przekonanie o tym, że co zdrowe jest niesmaczne, jest nieprawdziwe. Dziś zdrowe jedzenie (od owoców, przez warzywa, pieczywo, do wędlin), które można kupić od polskich małych producentów na lokalnych targowiskach, jest najczęściej o wiele smaczniejsze od toksycznego ''jedzenia'' pełnego GMO, chemii, antybiotyków, dostępnego w supermarketach zachodnich korporacji. Wszystkich łasuchów ucieszy informacja, że przepysznym źródłem zdrowia jest czekolada.

Nakładem wydawnictwa AA ukazał się niezwykle atrakcyjna wizualnie encyklopedia wiedzy o czekoladzie „Jak leczyć się czekoladą" autorstwa profesora medycyny Henriego Joyeuxa i mistrza czekoladnictwa Jeana Claudea Bertona. Jak można się dowiedzieć na stronie wydawcy książki, „spożywanie prawdziwej czekolady jest zalecane ze względu na wspaniałe bogactwo występujących w niej mikroelementów, minerałów, witamin i polifenoli".

Książka „Jak leczyć się czekoladą" opisuje „pochodzenie i historię [...] owocu drzewa kakaowego, zbieranego w lasach tropikalnych, skąd został sprowadzony do Europy przez odkrywców Nowego Świata; zalety czekolady, popularnej wśród rdzennej ludności Ameryki i bardzo szybko docenionej także na wielkich europejskich dworach królewskich, a nawet w Watykanie; porady zdrowotne; rytuał przygotowania i picia czekolady oraz właściwości aromatyzujących ją naturalnych dodatków; sposób wyrobu czekolady, w tym czekolady organicznej; szczegółowe informacje na temat czekoomegi, czyli czekolady z dodatkiem dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega, znacząco wzmacniających walory odżywcze czystej czekolady". Na łamach pracy „autorzy doradzają też jak nauczyć się odróżniać prawdziwą czekoladę od jej licznych podróbek".

Anna Rumanek, autorka bloga „fitsweet" w swojej recenzji pracy „Jak leczyć się czekoladą" stwierdziła, że „książka jest bardzo estetycznie wydana. Zachwyca efektowną oprawą, kolorystyką oraz licznymi pięknymi zdjęciami. Na widok realistycznych fotografii czekolady, aż cieknie ślinka. Ponadto, dzięki temu, że jest przejrzysta, wygodnie podzielona na rozdziały i podrozdziały, książkę przyjemnie i komfortowo się czyta".

Współautor książki „Jak leczyć się czekoladą" profesor Henri Joyeux (jak można dowiedzieć się z Wikipedii) to „francuski lekarz, dietetyk, chirurg i onkolog, honorowy profesor Uniwersytetu w Montpellier, autor wielu prac na temat ekologii człowieka".

Książkę rozpoczyna opis budowy organów odczuwania smaków u człowieka. W pierwszym rozdziale czytelnicy znajdą informacje o historii czekolady, jej losach w czasach rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, ekosystemie lasów tropikalnych skąd krzewy kakao się wywodzą. W drugim rozdziale opisana jest europejska historia tryumfalny pochodu czekolady przez kraje zachodu – to Hiszpanie dodali cukier do czekolady, gdy rdzenni Amerykanie pili ją gorzką. Rozdział drugi opisuje też sposoby uprawy kakao i sposoby przygotowywania czekolady – w tym i XIX wieczną produkcję na skalę masową przez fabryki.

Niezwykle ciekawe są opisy: bezkompromisowej (często sprzecznej z prawem i moralnością) walki między producentami czekolady z różnych krajów, wpływu wydarzeń politycznych na producentów czekolady. Z książki „Jak leczyć się czekoladą" można się też dowiedzieć o współczesnym podrabianiu czekolady – zamiast masła kakaowego używa się oleju palmowego.

Zdaniem autorów pracy „Jak leczyć się czekoladą" w skład Nutelli wchodzi: 80% cukrów i tłuszczów, 7,4% kakao, karbamid znajdujący się moczu zwierząt i ludzi, śladowe ilości działających rakotwórczo ftalanów.

W rozdziale trzecim opisany jest skład czekolady, w tym obecność substancji poprawiających zdrowie człowiek i działanie takich substancji. Rozdział czwarty pracy poświęcony jest ziarnom kakaowca, kolejnym fazy wydawania przez kakaowiec owoców, zasadom zbioru owoców kakaowca i uprawy tych roślin. Autorzy „Jak leczyć się czekoladą" opisali niezwykle dokładnie sposoby przygotowania kakao i poszczególnych rodzajów czekolad.

Rozdział piąty pracy „Jak leczyć się czekoladą" poświęcony jest efektom zdrowotnym poszczególnych substancji zawartych w czekoladzie. Czekolada niezwykle pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, zwiększa naszą odporność. Okazuje się, że według badań czekolada jest skuteczna w leczeniu uzależnień – aktywuje te same obszary mózgu co alkohol, narkotyki i inne uzależnienia, dzięki czemu jedząc czekoladę, uzależniony nie jest zainteresowany alkoholem czy narkotykami.

Jan Bodakowski

Źródło: prawy.pl

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną