Sałatka Caprese ze świeżych pomidorów z kremową mozzarellą

Przepis pochodzi z włoskiej wyspy Capri, dlatego ta przystawka ma taką nazwę. Caprese jest prosta i szybka w przygotowaniu, a pod względem walorów smakowych nawiązuje do smakowych bogactw kulinarnych tego kraju.
Podajemy składniki oraz sposób przygotowania sałatki.
Składniki: 10 – 12 słodkich pomidorków koktajlowych; 250 g mozzarelli; garść świeżych liści bazylii; 2 łyżki oliwy z oliwek; 1 łyżka octu balsamicznego; sól i pieprz do smaku.
Do klasycznej sałatki Caprese zwykle używa się dużych pomidorów, które kroi się w plastry i przekłada plastrami mozzarelli. Natomiast w danym przepisie występują pomidorki koktajlowe, które są słodsze, oddają mniej soku, dlatego genialnie sprawdzają się w tej sałatce.
Przygotowanie:
- Umyć i pokroić pomidory na połówki.
- Odsączyć mozzarellę z zalewy i pokroić na kawałki o wielkości mniej więcej połówek pomidorów.
- Udekorować sałatkę małymi listkami bazylii, jeżeli liście bazylii są większe należy je porwać lub pokroić.
- Posypać całość solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i od razu podawać do stołu.
Sałatka świetnie smakuje z grzankami maślanymi z bagietki, jak też ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Źródło: media