Sałatka Caprese ze świeżych pomidorów z kremową mozzarellą

0
0
0
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com

Przepis pochodzi z włoskiej wyspy Capri, dlatego ta przystawka ma taką nazwę. Caprese jest prosta i szybka w przygotowaniu, a pod względem walorów smakowych nawiązuje do smakowych bogactw kulinarnych tego kraju.

Podajemy składniki oraz sposób przygotowania sałatki.

Składniki: 10 – 12 słodkich pomidorków koktajlowych; 250 g mozzarelli; garść świeżych liści bazylii; 2 łyżki oliwy z oliwek; 1 łyżka octu balsamicznego; sól i pieprz do smaku.

Do klasycznej sałatki Caprese zwykle używa się dużych pomidorów, które kroi się w plastry i przekłada plastrami mozzarelli. Natomiast w danym przepisie występują pomidorki koktajlowe, które są słodsze, oddają mniej soku, dlatego genialnie sprawdzają się w tej sałatce.

Przygotowanie:

- Umyć i pokroić pomidory na połówki.

- Odsączyć mozzarellę z zalewy i pokroić na kawałki o wielkości mniej więcej połówek pomidorów.

- Udekorować sałatkę małymi listkami bazylii, jeżeli liście bazylii są większe należy je porwać lub pokroić.

- Posypać całość solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i od razu podawać do stołu.

Sałatka świetnie smakuje z grzankami maślanymi z bagietki, jak też ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Źródło: media

Najnowsze

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną