Rozgrzewające potrawy na chłodny dzień

0
0
0
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com

Nic tak nie poprawia nastroju, jak smaczne, rozgrzewające danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale zadziała też antybakteryjnie. Zwłaszcza, gdy przemarznięci wędrowaniem po cmentarzach wrócimy do domu na smaczny i pożywny obiad, który można przygotować dzień wcześniej.

W kinach doskonały film dokumentalny o I wojnie światowej, w reżyserii Peter Jacksona twórcy ekranizacji Władcy Pierścienia i Hobbita


 

Nawet Polscy patrioci nie zdają sobie sprawy, że 530.000 Polaków wcielonych do armii zaborczych zginęło podczas I wojny światowej (ponad 220.000 wcielonych do armii austro-węgierskiej, około 200.000 wcielonych do armii rosyjskiej, ponad 110.000 wcielonych do armii niemieckiej). I wojna światowa pochłonęła w sumie życie 9.500.000 żołnierzy.


 

Leczo

Porcje: 6
Kcal: 150 kcal/porcja

Składniki: 3 kiełbasy; 4 papryki (czerwone, zielona i żółta); 3 cebule; 1 puszka pomidorów; 1 łyżka pomidorowego koncentratu; 2 łyżki pikantnego ketchupu; 1 łyżka słodkiej papryki; 2 ząbki czosnku; sól; pieprz; olej.

Uwaga: bardzo dobrze jest dodać pokrojony w kostkę kabaczek lub cukinię.

Najpierw należy pokroić cebulę w pióra i zeszklić ją na oleju. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie papryki z nasion i pokrojenie jej w cienkie paski. Należy wrzucić pokrojoną paprykę do brytfanki lub do garnka o grubym dnie. Po dolaniu do warzyw odrobiny wody należy dusić je pod przykryciem. Do papryki trzeba dodać podsmażoną cebulę. Następnie trzeba pokroić w kostkę kiełbasę, podsmażyć ją na patelni i dodać do duszących się warzyw. Kiedy papryka zupełnie zmięknie dodaje się pomidory z puszki, koncentrat i ketchup. Na koniec należy dodać przyprawy. Warto dusić warzywa na małym ogniu przez długi czas, aby potrawa posiadała lepszy smak.

Dodać ryż... i potrawa gotowa!

na podst. "Rota"

Źródło: portal L24.lt

Najnowsze

Sonda

Wczytywanie sondy...

Polecane

Wczytywanie komentarzy...
Przejdź na stronę główną